GARAN Öneri: AL
Kapanış: 7,99 TL
Hedef Fiyat: 11,90 TL
– Garanti BBVA 1946 yılında kurulmuştur ve yabancı sermayeli ticari banka olarak faaliyetlerine devam etmektedir. 27 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen hisse devri sonrasında BBVA’nın Banka’daki hissedarlık oranı %39,9’a ulaşmıştır ve hakim ortak konumuna geçmiştir. 21 Şubat 2017 tarihinde BBVA, bankanın %9,95 oranında hissesinin devri konusunda Doğuş Grubu ile anlaşmış ve hissedarlık oranı %49,9’a ulaşmıştır. Mart 2021 itibarıyla aktif büyüklüğü 515 milyar TL olan ve 884 şubesi ile faaliyet gösteren banka aktif büyüklüğü açısından özel sermayeli bankalar arasında 2. büyük bankadır.
– Garanti BBVA olası risklere karşı güçlü sermaye tamponu, göreceli düşük maliyetli mevduat tabanı, 9,8 milyon aktif dijital müşterisi ve güçlü karlılık performansı ile elverişli bir konumdadır. Bankanın göreceli kısa aktif pasif vade farkını, ihtiyatlı karşılık politikasını, çeşitlendirilmiş kredi portföyünü, disiplinli maliyet yönetimi ve ücret ve komisyon gelirlerindeki sektör üstü performansını göz önünde bulundurarak AL olan tavsiyemizi sürdürüyoruz.
– Sermaye yeterlilik rasyosu %18,2 olup takip ettiğimiz mevduat bankaları arasındaki ikinci en yüksek seviyedir. Ek olarak banka olası riskler için 4,8 milyar TL serbest karşılık ayırmaktadır.
– Garanti BBVA için %21 sermaye maliyeti ve %5 uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız hedef fiyatımız 11,90 TL’dir ve %49 artış potansiyeli bulunmaktadır. GARAN, 2021 tahmini 3.8x F/K ve 0.5x F/DD çarpanlarıyla işlem görmektedir. 2021 tahmini özkaynak karlılığı ise %13,4 seviyesindedir.
– Hisse son bir ayda %9,0 endeks üstü getiri sağlayarak %4,8 endeks üstü getiri sağlayan banka endeksinden pozitif ayrışmıştır.
-Bankanın net karının 2021 yılında 2020 yılına göre %42 artmasını modelliyoruz.
– Garanti BBVA 1Ç21 solo finansal sonuçlarında, marjlarda zayıflamaya rağmen beklentilerin bir hayli üzerinde rekor yüksek seviyede 2,529 milyon TL net kar açıkladı. Beklentilerden yüksek net faiz gelirleri, diğer bankacılık gelirleri ve beklentilerden düşük gelen diğer karşılıklar sebebiyle bankanın net karı beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Banka 150 milyon TL tutarında serbest karşılık ayırmıştır ve toplam serbest karşılık tutarı 4,8 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Kredi-mevduat makasında sınırlı daralma, net ücret ve komisyon gelirlerinde güçlü toparlanma, tüketici kredilerinde devam eden pazar payı artışı, kredi riski maliyetinde normalleşme ve kredi karşılık oranlarında artış çeyreğin ana unsurlarıdır.
– Göreceli kısa aktif-pasif vade farkı, yüksek getirili aktif dağılımı ve vadesiz mevduat tabanında lider konum yıllık marj gelişiminde rakiplerine göre avantaj sağlamaktadır. Vadesiz mevduatların ağırlığı %43 seviyesinde olup takip ettiğimiz bankalar arasındaki en yüksek orandır ve bankanın mevduat maliyetlerinde göreceli olarak avantajlı durumda olması beklenmektedir. Yılın ilk çeyreğinde perakende kredilerdeki cazip faiz oranlarıyla ve zamanında gerçekleşen sektör üstü büyüme stratejisinin marjları orta vadede desteklemesini bekliyoruz. 2021 yılında düzeltilmiş net faiz marjında 55 baz puan daralma bekliyoruz. Bankanın 100 baz puan daralma beklentisi bulunmaktadır.
– Ücret ve komisyon gelirlerinde dijital bankacılık, nakdi krediler ve ödeme sistemlerinin etkisiyle kuvvetli toparlanma. Ücret ve komisyon gelirleri 1Ç21’de çeyreksel ve yıllık bazda güçlü %25 ve %11 artmıştır. Banka yönetimi 2021 yılı için orta %10’lu seviyede artış beklemektedir.
– Kredi riski maliyetinde normalleşme, dengeli kredi portföyü. TGA rasyosu, 1Ç21’de %4,5 seviyesinde olup takip ettiğimiz bankalar arasındaki en düşük orandır ve bütçe beklentisi olan <%6 seviyesinin altında seyretmektedir. İkinci ve üçüncü aşama beklenen zarar karşılık oranları %15,8 ve %65,8 seviyelerindedir. Kur etkisinden arındırılmış toplam kredi riski maliyeti (net) 146 baz puan seviyesindedir. Kredi riski maliyetinin (net) 2021 yıl sonunda 240 baz puan seviyesine ulaşmasını modelliyoruz. (Bütçe: <200 baz puan).
– Güçlü sermaye tabanı ve yüksek iç sermaye üretim kapasitesi kurdaki volatiliteye rağmen devam etmektedir. Sermaye yeterlilik rasyoları %18 ve %15 seviyelerinde olup yasal gerekliliğin üzerindedir.
– Beklentimizden daha olumsuz seyreden sorunlu kredi oluşumu ve fonlama maliyetleri hisse performansında olumsuz etki yapabilir.
Kaynak: Şeker Yatırım