Bagfaş Hisse Önerisi – Bizim Menkul
ENDEKSE PARALEL GETİRİ Yükselme Potansiyeli: 13%
2014 yılına ihracat gelirlerinde yaşanan hızlı artış ile giren Şirketin karlılık marjları TL’deki değer kaybının da etkisiyle iyileşti…
Dünya nüfusundaki artışın yanında tarım sektöründe üretim alanlarının giderek azalıyor olması verimlilik artışını gerektirirken, doğru gübre kullanımını zorunlu kılmaktadır. Türkiye hektar başına ortalama gübre kullanımında Dünya ortalamasının %25 altında kalmış, son 10 yılda gübre sektörü ortalama %2 oranında büyüyebilmiştir. Türkiye’de kimyasal gübre sanayinin toplam üretim kapasitesi gübre tüketiminin %90’dan fazlasını karşılayabilecek olmasına rağmen; gübre sektörünün hammadde kaynakları olan azot, fosfat ve potasyum bakımından dışa bağımlı olması, bazı gübre türlerinde kapasite yetersizliği ve gübre ithal edip satmanın daha karlı olabilmesi nedeniyle tüketimin ortalama %70’i yurt içi üretimle sağlanmaktadır. Dünya’da azotlu gübre üretimi önemli doğalgaz kaynaklarına sahip olan Asya ve Kuzey Amerika’da yoğunlaşırken, fosfatlı gübrelerde de fosfat kayasına sahip ABD ve Afrika ülkelerinde üretim fazlası bulunmaktadır.
Bağfaş; Türkiye’de esas faaliyet konusu kimyasal gübre üretimi olan 6 firmadan biri olup 600bin ton/yıl kimyevi gübre, 550bin ton/yıl sülfürik asit ve 150bin ton/yıl fosforik asit üretim kapasitesine sahiptir. 660 bin ton/yıl kapasiteli Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) tesisi yatırımının planlandığı şekilde 2015 yılı Ocak ayında bitirmesi halinde kimyevi gübre üretim kapasitesi iki katına çıkacaktır.
Bağfaş, 2014 yılı ilk çeyreğinde toplam satış gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre %19,9 oranında artırarak 135,9 milyon TL ciro elde etmiştir. Satışların kırılımına bakıldığında, Şirketin miktar bakımından ihracatını artırmasının döviz kurlarındaki yüksek seyirle birlikte satış gelirlerini artıran ana unsur olduğu görülmektedir
Şirketin ton bazında yurt içi gübre satışları 2014 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,6 azalmıştır. Gübre ürün miksinin fiyatında yaşanan %10’luk artış yurt içi gübre satış gelirlerinin %6,2 artışla 98,3 milyon TL olmasını sağlamıştır. Şirketin yurt içinde satışını gerçekleştirdiği elektrik ve asit satışları bu dönemde miktar bakımından sırasıyla %7 ve %39 oranında azaldı. Bu ürünlerin toplam satış gelirleri içerisinde önemsiz paya sahip olmaları sebebiyle toplam ciro değişimine fazla etki etmemişlerdir. İhracat tarafında ise Şirketin gübre ihracat miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %123artış gösterdi. Bu dönemde gübre ürün miksinin birim fiyatı dolar bazında %6,7 gerilemiş olmasına rağmen Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybının etkisiyle ihracat gelirleri %155 oranında artarak 34,2 milyon TL’ye ulaştı.
Toplam satış gelirlerindeki %19,9’luk artışa rağmen satışların maliyeti %7,3 ile sınırlı bir artış göstermiş, brüt kar marjı %10,9 seviyesinden %20,3 seviyesine yükselmiştir. Pazarlama giderlerindeki artış faaliyet gider marjının %8,5 seviyesinden %8,7 seviyesine yükselmesine neden olurken, FAVÖK marjındaki yükselişi %13,9 seviyesinde sınırlandırmıştır. Şirket bu dönemde 9,7 milyon TL finansal gider yazarken,net kar marjı geçen yılın aynı döneminde %1,7 iken 2014 yılı ilk çeyreğinde %11,1 seviyesinde
gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %677,6 artışla 15,08 milyon TL olmuştur.
Şirketin 2012 yılında başladığı ve toplam yatırım gideri 160 milyon euro olan Türkiye’nin ilk granül Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) kimyevi gübre kompleksinin 2015 yılı Ocak ayında tamamlanması beklenmektedir. Yıllık üretim kapasitesi 660.000 ton olan yeni kompleks henüz tamamlanmamış olmasına rağmen Şirket, 3 yıl süreyle üretilen ürünün 370.000 tonluk kısmının satışı için anlaşma yapmıştır. Yılda 200.000 ( +/- %10) ton granül CAN kimyevi gübresinin, 3 yıl süreyle, Benelux ülkeleri, Fransa, İspanya, Bulgaristan, Romanya, İtalya, Kanada, Amerika Bileşik Devletleri ve Afrika ülkelerine ihraç edilmek üzere Trammo AG şirketine ve yıllık 120.000 ton + 50.000 ton granül CAN kimyevi gübresinin, 3 yıl süreyle, belirli ülkelere ihraç edilmek üzere Almanya’da faaliyet gösteren BayWa AG şirketine satışı için sözleşme imzalanmıştır. İlk sözleşmenin büyüklüğü yıllık 65 milyon dolar olurken,
ikinci sözleşmenin büyüklüğü ise yıllık 35 milyon euro’dur.
BAGFAŞ, Ürdün merkezli fosfat ve gübre keşif, madencilik ve pazarlama faaliyetlerini yürüten Jordan Phosphate Mines Company (JPMC) ile 23.08.2013 tarihinde ortak yatırım olanaklarını değerlendirmek üzere fizibilite çalışmalarına başlanması için mutabakat zaptı imzalamıştır. JPMC, yıllık 7 milyon ton fosfat üretimi gerçekleştiren Dünya’nın 6. büyük fosfat üreticisidir. Olası işbirliğinin Bağfaş’ın üretim maliyetleri açısından olumlu olacağını düşünüyoruz.
Şirket’in 2014 yılı ilk çeyreğinde yurt içi gübre satış miktarı azalmış olmasına rağmen ihracat siparişlerinde yaşanan artışın, TL’deki değer kaybının ve doğalgaz fiyatlarındaki yatay seyrin etkisiyle karlılık marjları iyileşmiştir. Yıllık 660bin ton kapasiteli granül Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) kimyevi gübre kompleksinin 2015 yılı başında faaliyete geçmesi ile ihracat gelirleri önemli miktarda artacak olan BAGFS hisse senetleri için hedef fiyatımızı 62,00 TL olarak belirliyor ve “Endekse Paralel Getiri” önerisi veriyoruz.
Raporun tamamı için tıklayın.
Önemli Uyarı: HisseOnerileri.Com, özel izni olmadan hiç bir kurumun araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.