Tümosan Hisse Önerisi – Turkish Yatırım
ÖZET BİLGİLER
Tümosan, 2014 yılı 1.çeyreğin ardından 2.çeyrekte de zayıf bir net kar rakamının (9 milyon TL) etkisiyle 2014 yılının ilk yarısını toplam 16.257.068 TL konsolide net kar (ana ortaklık) ile tamamlamıştır. Bu rakam şirketin 2013/06 dönemindeki 30 milyon TL’lik net kar rakamı ile kıyaslandığında yaklaşık yüzde 46 seviyesinde dikkat çekici bir düşüşe işaret etmektedir.2014 ilk yarıda cirosunu yüzde 6 gibi sınırlı bir oranda artıran Tümosan’ın satışlarının maliyetinin daha hızlı artması brüt karında yüzde 23,4 yıllık bazda düşüşe neden olmuş, benzer şekilde faaliyet giderlerinde de artışın ciro artış hızını aşması ve diğer faaliyetlerden net gider yazmasının etkisi ile 19,2 milyon TL faaliyet karı oluşmuştur. (2013/06 faaliyet karı : 32,1 milyon TL)Finansman dengesi tarafında ise gelir ve giderleri neredeyse başa baş noktasında bulunan şirket, vergi ve yasal yükümlülüklerinin de düşülmesi ile 16,2 milyon TL’lik net kar rakamına ulaşmıştır.
SATIŞLAR
2014 yılının ilk 6 aylık döneminde cirosunu, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 6 oranında artıran Tümosan’ın satış gelirlerinin kırılımına bakıldığında ise cironun yüzde 96’sının yurtiçi satışlardan, kalan yüzde 4’ünün ise ihracattan oluştuğu görülmektedir.
2013 yılının ilk 6 aylık periyoduna bakıldığında ise cironun kompozisyonu; yüzde 99’u yurtiçi satışlar ve yaklaşık yüzde 1’i de ihracat gelirlerinden oluşmaktaydı. Tümosan’ın yurtiçi satışları ve ihracat gelirleri performansını değerlendirdiğimizde de yurtiçi satışlar yüzde 2,8 gibi sınırlı bir artış kaydederken ihracat gelirleri ise neredeyse 5 katına çıkmış görünmektedir. Ancak ihracatın ciroya katkısının, yurtiçi satış gelirlerine kıyasla oldukça sınırlı kalmaya devam etmesi sebebiyle bu hızlı ihracat geliri artışının toplam ciro artışı üzerinde etkisi de sınırlı kalmıştır.
Satış gelirlerinin ürün gruplarına göre dağılımına bakıldığında; Şirketin ana gelir grubu olan traktör satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre; Yaklaşık yüzde 10 seviyesinde bir ciro artışı ,212,7 milyon TL’lik bir traktör satış geliri söz konusudur.
Şirketin diğer gelir kalemleri ise yedek parça satışları ve motor satışlarından oluşmaktadır. Ciroya katkısı traktör satışlarına kıyasla daha sınırlı olan bu iki kalemde ise 2014/06 döneminde traktör cirosunun aksine yıllık bazda bir düşüş yaşanmıştır. Yedek parça satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 35 gerileyerek 6 milyon TL olurken,Motor satışı gelirleri ise yüzde 54’lük bir geri çekilme yaşamış ve 1,4 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir
Tümosan’ın cirosunda görülen sınırlı artışa karşılık satış adetleri bazında yılın hem ilk 6 aylık hem de ilk 9 aylık döneminde (geçen yılın aynı dönemine göre) bir geri çekilme yaşandığı görülmektedir. 2014 2.çeyrek analist toplantısında şirket genel müdürünün de değerlendirdiği üzere Orta Anadolu’daki kuraklık koşulları nedeniyle satış adetlerinde yurtiçi satışlar kaynaklı bir geri çekilme ile karşılaşılmıştır. Aylık ve kümülatif satış adetleri gelişimi aşağıdaki grafiklerden görülebilmektedir. Kümülatif satış adetlerinde ise Ocak-Haziran 2014 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2’lik geri çekilme 3Ç rakamlarının da eklenmesi ile yüzde 4,7 seviyesine gelmiştir. Temmuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, adet bazında satışlarda yüzde 2,6 artış görülürken Ağustos ve Eylül aylarında ise sırasıyla yüzde 12,7 ve yüzde 18,2’lik düşüş olmuştur. Temmuz verileri düşüşün ivme kaybetmesine neden olsa da Ağustos ve Eylül verilerinin etkisiyle yıllık bazda geri çekilme devam etmektedir.
SATIŞLARIN MALİYETİ VE KARLILIK YAPISI
2014 yılının ilk yarısında Tümosan’ın hem satışların maliyeti hem de faaliyet giderleri tarafında ciro artış hızının üzerine çıkan bir büyüme hızı olması kar rakamlarını da baskılamış, bu gelişmelere paralel olarak da satışların maliyetinin ciroya oranı yüzde 77’lerden neredeyse yüzde 84’e, faaliyet giderlerinin ciroya oranı ise yüzde 6,1’den yüzde 6,4’e yükselmiştir. 2Ç sonuçları değerlendirme toplantısında yönetimin belirttiği üzere; 2013 yıl sonundan itibaren TL üzerinde görülen baskılanmalar şirketin adet başı maliyetlerini yüzde 7-10 bandında artırdığı için satışların maliyetinde kontrollü bir yapı arz edilememiş, bu durum da brüt kar marjını olumsuz etkilemiştir.
Daha sınırlı olmakla beraber faaliyet giderlerinde de geçen yılın aynı dönemine göre bozulmanın devam etmesi ile şirketin faaliyet karı da yıllık bazda gerilerken faaliyet kar marjında da 2013’ün ilk yarısındaki yüzde 15,5’ten 2014 ilk yarıda yüzde 8,7’ye sert bir düşüş yaşanmıştır.Brüt kar ve faaliyet kar marjlarına benzer bir tablo şirketin FAVÖK ve net kar marjında da karşımıza çıkmaktadır.Tümosan’ın 2014 yılının ilk yarısında net dönem kar marjı yüzde 7,1, FAVÖK marjı ise 1.çeyrekte olduğu gibi 2.çeyrekte de zayıf kalmaya devam etmesinin etkisiyle yüzde 11,7 düzeyinde gerçekleşmiştir. Net kar ve FAVÖK marjları 2013/06 döneminde ise sırasıyla yüzde 14,5 ve yüzde 16,8 düzeylerindeydi. 2014/06 sonuçları FAVÖK rakamında yıllık bazda yüzde 26 seviyesinde bir düşüşe işaret etmektedir.
SONUÇ VE BEKLENTİLER
2014 yılının ilk çeyreğinin ardından 2.çeyrekte de satış performansı zayıf seyreden Tümosan’ın aynı zamanda bu dönemlerde satışların maliyeti ve faaliyet giderlerinde cironun üzerinde bir büyüme hızının devam etmesi şirketin yılın ilk yarısını beklentileri karşılamayan bir performans ve geçen yılın aynı dönemine göre gerileyen kar marjları ile tamamlamasına neden olmuştur.Orta Anadolu’da elverişsiz mevsim şartları, Aralık 2013’ten itibaren kurdaki yükselişin maliyetler üzerinde yarattığı baskı, bu maliyetlerin ise yurtiçi yoğun rekabet nedeniyle fiyat artışlarına yansıtılamaması ve stok etkisi sonucu 2014/06 döneminde ciro yatay kalırken satış adetleri de gerilemiştir.Yılın ikinci yarısı için ise şirket yönetimi ciroda ve marjlarda toparlanma beklemektedir. Yılsonu itibariyle yüzde 18 seviyesinde bir FAVÖK marjı, yüzde 9,5-10 bandında bir net kar marjı hedefleyen Tümosan’ın yılın tamamında satış adedi tahmini ise 2013’teki 9.300 adede yakın şekilde 9.300-9.500 adet bandı olarak belirtilmektedir.2014 ilk yarı finansalları çok da parlak bir tablo çizmese de 12 Ağustos 2014 tarihinde kamuya duyurulduğu üzere Savunma Sanayii İcra Komitesi, 6 Ağustos 2014 tarihinde teklif değerlendirmelerini tamamlayarak “ALTAY Tankı Güç Geliştirme Projesi” için Tümosan ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararı vermişti.Tümosan “ALTAY Tankı Güç Geliştirme Projesi” için en uygun fiyat ve en fazla yerli katkı ile en kısa sürede projeyi gerçekleştirmeyi taahhüt ettiğini bildirmiştir. Burada bahsi geçen güç grubu da dizel motor ve hidro mekanik transmisyonu içermektedir.
Şirketin konuya ilişkin yaptığı değerlendirme toplantısında tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları SSM’de olacak ilk yerli tankın yerli güç sistemi için nihai sözleşmenin Kasım ayı ortalarında imzalanabileceği öngörüsü ve başlangıçta da alınacak avansın şirketin 2014/12 finansallarında izlenebileceği bilgisi paylaşılmıştır. Toplam 5 yıla yayılması beklenen AR-GE süreci boyunca avans sonrası ise süreç hakediş esasına göre işleyecek ve çeyreklik dönemler itibariyle gelecek yıllarda şirketin gelir tablosunda görülebilecektir.
Proje için yatırım teşvikleri başvurularının başladığı bildirilirken şirket genel müdürünün de aynı zamanda dünya genelinde hiçbir benzer projede yüzde 100-150 bandında bir kar marjının altında çalışılmadığını söylemesiyle projenin kar marjlarına ilişkin bu eksende bir beklentiyle gelecek 5 yıllık dönem içinde şirketin karlılık yapısında dikkat çekici bir gelişim ve performans izlemenin mümkün olabileceğini düşünmekteyiz.
Son olarak da şirket özelinden sektörün geneli için beklentilere bakıldığında; sektör için en güçlü potansiyel gelişme; hurda traktör teşvikleri konusudur.TÜİK verilerine göre; Türkiye’de 1.466.208 adetlik mevcut traktör parkında yaş ortalaması 23’tür ve bunlar içinde 735 bin adetlik bir kısmı yani yarısından fazlası da 25 yaş üzeri ve yaş ortalaması 35 olan traktörlerden oluşmaktadır. Mevcut durum da ülkemizde traktör sektöründe hurda teşvik beklentilerinin canlı kalmasına neden olmaktadır.
SEGMENT BAZINDA SATIŞ RAKAMLARI
Tümosan Eylül satış rakamlarını açıklamıştır.. Ve satış adetlerindeki gerileme Ağustos ayından sonra Eylül’de de devam etmektedir. Tümosan’ın 2013 Ağustos’taki 614 adetlik satışı 2014’te 536’ya ve 2013Eylül ayında 847 adetlik satışı 2014’te 693’e gerilemiştir. Özellikle Eylül satışları bizim 850 adetlik beklentimizin oldukça altında kalmıştır. Sonuç olarak şirketin 2014 dokuz aylık döneminde toplam satışları yıllık bazda %4,7’lik gerileme ile 6,015 adet seviyesinde gerçekleşmiştir. Satış kırılımında 100 hp altındaki segmentin halen ağırlığını korumasının faaliyet marjlarına katkısının sınırlı kalması ve Yeni maxima’nın ( 105 ve 115 beygir gücünde ilk yerli üretim) hedeflerin altında gerçekleşmesiyle, ki bunda sektörde dövize bağlı, maliyet artışının ve Orta Anadolu’daki kuraklığın etkin olduğunu düşünmekteyiz, şirket için 2014 yılına ait beklentilerimiz ;
52 mn TL FAVÖK
%12,2 FAVÖK marjından oluşmaktadır.
Ve sonuç olarak Tümosan için hedef fiyatımız 5,80 TL ve tavsiyemiz (14/10/2014 kapanışı itibariyle) yüzde 19 yükseliş potansiyeli ile endeks üstü getiri şeklinde oluşmaktadır.
SON 1 YILLIK HİSSE PERFORMANSI VE TEKNİK GÖRÜNÜM
Haftalık bazlı grafiklerine bakıldığında Tümosan’ın 8 Ekim haftasındaki hareketi ile yükselen kanalın dışına çıktığı ancak yeniden kanalın içine dönmeyi hedefleyen bir harekete başladığı görülmektedir.2013 yılının Ekim ayında başlayan düşüş hareketinin düzeltmesi için Fibonacci düzeltme seviyelerine bakıldığında 4,50 TL seviyesinin altına sarkmaların tepki alımı ile karşılandığı ve yeniden 4,86 seviyesini destek yapma eğilimine dönen bir yükseliş hareketinin başlamış olması Tümosan için bu seviyelerin önemini artırmaktadır. Yükseliş hareketinin devamında 5,12 TL ilk direnç olarak karşımıza çıkmaktadır ki bu seviyeyi de 5,40 ve 5,72 seviyeleri izlemektedir. Geri çekilmelerde ise 4,77-4,70 TL fiyat bölgesinin ise stop-loss olarak kullanılmasını tavsiye etmekteyiz.
Raporun tamamı için tıklayın.
Önemli Uyarı: HisseOnerileri.Com, özel izni olmadan hiç bir kurumun araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.