Alfa Solar Enerji Hisse Önerisi / Deniz Yatırım – (20.06.2024)

Öneri: AL

Mevcut Fiyat (TL) 67.60
Hedef Fiyat (TL) 117.00
Getiri Potansiyeli (%) 73%

Bilanço Değerlendirmesi / Değerlendirme: Olumsuz

Enflasyon muhasebesi uygulanmış verilere göre, Alfa Solar, 1Ç24 döneminde 1.512 milyon TL satış geliri, -178 milyon TL FAVÖK ve 397 milyon TL net zarar açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 178 milyon TL’lik olumsuz etki oluştu.

Enflasyon muhasebesi etkilerini içeren 1Ç24 finansalları, satış geliri ve FAVÖK’te azalış yaşaması ve net zarar yazması kaynaklı açıklanan finansal sonuçların hisse performansına olumsuz yansımasını beklemekteyiz.

■ Alfa Solar’ın satış geliri 1Ç24 döneminde %32 azalarak 1.512 milyon TL olarak gerçekleşti. Satış gelirlerinde yaşanan bu azalışın nedeni; dünya genelinde hammadde maliyetlerinin etkisiyle dolar bazlı satış fiyatlarında %50’ye yakın düşüş yaşamasıdır.

■ Alfa Solar, 1Ç24’te 125 milyon brüt zarar kaydetmiştir. Şirket, bu zararın tek bir döneme ilişkin olduğunu belirterek nedenlerini; i) üretimin güvenli seyri açısından yüksek miktarda stok hammaddesi bulundurması, ii) küresel piyasalarda son 1 yılda hammadde fiyatlarının düşük seyir izlemesi, iii) güneş paneli üretiminde artan rekabetin etkisiyle watt cinsinden olumlu yansıma görülse de karlılık üzerinde baskı yaratması olarak açıklamıştır.

■ 1Ç24 döneminde FAVÖK -178 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.

■ Şirket, 1Ç24 döneminde 397 milyon TL net zarar açıkladı.

■ Şirket, 1Ç24 döneminde 8 milyon TL seviyesinde net diğer gelir (1Ç23: 165 milyon TL net gelir) ve 15 milyon TL seviyesinde net finansman gideri (1Ç23: 28 milyon TL net finansman geliri) kaydetti. Ayrıca, muhasebe değişikliği nedeniyle parasal kazanç/kayıp kalemi altında 178 milyon TL’lik olumsuz etki oluştu.

■ 1Ç24 dönem sonu itibariyle Şirket’in 620 milyon TL net nakit pozisyonu bulunmaktadır (2023: 1.316 milyon TL net nakit).

■ Şirket’in 2024 yılına yönelik beklentileri; i) 1780 MWp/yıl üretim kapasitesi ii) %70 kapasite kullanım oranı iii) 1246 MWp güneş paneli üretim ve satış miktarı iv) 10 milyar TL hasılat yönündedir.

■ Şirket, 1Ç24 dönemine dair operasyonel verilerini paylaştı. Buna göre; 243,1 MWp üretim miktarı ile geçen yıla kıyasla %34 artış yaşandı. Satış miktarında ise geçen yıla kıyasla %41 artışla 227 MWp’lik satış yapıldı. Şirket’in aynı zamanda yaklaşık olarak 298 MWp’lik bekleyen fabrika siparişi bulunmaktadır.

■ Alfa Solar’ın planlanan yatırımlarına baktığımızda ise;

➢ Güneş enerjisi maliyetlerinde düşüş yaşanması ve diğer temiz enerji kaynaklarının kurulum kolaylığına sahip olması dolayısıyla talep artışı yaşanmaktadır. Şirket, yeni pazar arayışıyla satış ağını genişletmeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda ABD ve Avrupa’da yenilenebilir enerji santral yatırımı planlamaktadır. Bu bağlamda Şirket, ilk olarak 08.11.2023 tarihinde Romanya’da Şirket kurulumunu tamamlamıştır.

➢ Şirket, GES, RES veya HES gibi temiz enerji üreten ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltan yenilenebilir enerji santrallerinden birine yatırım yapmayı planlamaktadır. Planlanan yatırımının uzun vadede 1 GW’a ulaşması hedeflenmektedir. Yenilenebilir enerji santral yatırımının ilk adımı olarak 4 MW güce sahip Ada GES Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve Yunanistan’da 500 kW güce sahip güneş enerji santrali bulunduran Golden Solar Single Member I.K.E unvanlı şirket devralınmıştır. Aynı zamanda Romanya’da da güneş enerji santral yatırımları devam etmektedir.

➢ Alfa Solar Hücre yatırımı yapmayı planlamaktadır. Dikey entegrasyon sağlamayı ve ithalatını azaltarak yerlileşme oranını artırmayı hedeflemektedir.

■ Genel Değerlendirme: Açıklanan finansalların ardından Alfa Solar’da hedef fiyat ve önerimize yönelik değerlendirmelerimizi güncelleme hakkımızı saklı tutuyoruz. Bu nedenle önerimizi AL’dan şu aşamada Gözden Geçiriliyor şeklinde güncelliyoruz. Hisse, yılbaşından itibaren BIST 100 endeksinin %43 gerisinde performans göstermiştir.

Kaynak: Deniz Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!