Anadolu Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (12-16 Ağustos 2024)

Haftalık Strateji

Küresel piyasalarda bu hafta odak ABD’nin enflasyon verilerinde olacak…

Geçtiğimiz hafta veri akışı sakin seyrederken, küresel risk iştahında ABD’deki resesyon endişeleri ile azalış gözlemlendi. İşgücü piyasasına ilişkin endişeler, ABD’de haftalık işsizlik başvurularının, yaklaşık son bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesi sonrası hafifledi. Chicago Fed Başkanı Goolsbee, istihdam rakamlarının beklenenden daha zayıf geldiğini ancak henüz resesyona benzemediğini ifade ederken, Richmond Fed Başkanı Barkin, iş gücü piyasasındaki soğumanın işten çıkarmalardaki artıştan ziyade işe alımların yavaşlamasından kaynaklandığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,08 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvillerinde %3,66’ya varan geri çekilmelerin ardından hafta kapanışı %3,94’ten gerçekleşti. Geçen hafta 2400 dolar yakınlarında durgun bir seyrin izlendiği Ons altın haftalık bazda %0,48 düşerken, brent petrol %2,69 primle haftayı tamamladı. ABD borsalarındaki hafta başındaki sert satış baskısını, haftanın ikinci yarısında dengelenmeler takip etti. Haftalık bazda S&P 500 %0,04, Dow Jones %0,60 ve Nasdaq %0,18 değer kaybetti.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de enflasyon rakamları, Euro Bölgesi’nde büyüme verileri, Almanya’da cari denge, İngiltere’de TÜFE ve GSYH, Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar, Japonya’da ÜFE ve GSYH, yurt içinde ise ödemeler dengesi istatistikleri ile TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. ABD’de bu hafta Airbnb, Home Depot, Cisco, Walmart’ın; yurt içinde ise AKSA, EBEBK, EREGL, PGSUS, ULKER’in 2Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

ABD’de bu hafta gözler enflasyon verilerinde olacak. ABD’de haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %3,0 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Böylelikle TÜFE’de aylık bazda Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşüş kaydederken, yıllık enflasyon da son bir senenin en düşük seviyesi izlendi. 14 Ağustos Çarşamba günü TSİ 15:30’da açıklanacak olan TÜFE’nin temmuzda aylık %0,20 artışla yıllık bazda %3,00’da sabit kalması beklenmektedir. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE’de ise beklenti aylık %0,20 artış ile yıllık bazda %3,30’dan %3,20’ye gerilemesi yönünde bulunmaktadır. ABD’de ÜFE’nin ise temmuzda aylık %0,20 artması beklenmektedir. Haziranda üretici fiyat endeksi aylık %0,20 artışla %2,60 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon rakamlarında beklenti üzerinde bir veri seti küresel piyasalardaki risk iştahını azaltabilir. ABD’de bu hafta ayrıca; Fed üyelerinin açıklamaları, New York ve Philadelphia Fed imalat endeksi, perakende satışlar, konut piyasasına ilişkin veriler, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi takip edilecek. Büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin bilgi vermesi açısından yakından takip edilen perakende satışları haziranda sabit kalarak yıllık bazda %2,28 artış gösterdi. Kapasite kullanım oranının temmuzda %78,70’ten %78,50’ye gerilemesi, sanayi üretiminin aylık %0,20 azalması beklenmektedir. Sanayi üretimi haziranda %0,60 artış göstermişti.

Euro Bölgesi’nde bu hafta büyüme verileri takip edilecek. Ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam ettiği bölgede 2Ç24 ikinci tahminlerinde, çeyreklik %0,30 yıllık %0,60 büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde bu hafta ayrıca; ZEW ekonomik hissiyatı, ticaret dengesi ve sanayi üretimi açıklanacak. Sanayi üretimi mayısta aylık %0,60, yıllık %2,90 düşüş gösterdi. Ticaret dengesi mayısta 13,6mlr EUR fazla verdi. ZEW ekonomik hissiyatının ağustos ayında 43,7’den 35,4’e gerilemesi beklenmektedir. Almanya’da bu hafta cari denge ile ZEW ekonomik hissiyatı takip edilecek. Yatırımcının ekonomiye ilişkin düşüncesini yansıtan endeksin ağustosta 41,8’den 30,6’ya gerilemesi beklenmektedir. Cari denge mayıs ayında 18,5mlr EUR fazla vermişti.

İngiltere’de bu hafta yoğun bir veri gündemi takip edilecek. TÜFE, ÜFE verileri ile büyüme verileri bu hafta İngiltere’de odakta bulunuyor. Ayrıca işsizlik oranı, ortalama gelir + ikramiyeler, sanayi üretimi, ticaret dengesi ve perakende satışlar takip edilecek. Temmuzda TÜFE’nin %2,00’dan %2,30’a yükselmesi, çekirdek TÜFE’nin ise %3,50’den %3,40’a gerilemesi beklenmektedir. İngiltere ekonomisinin 2Ç24’te öncü verilere göre aylık %0,10 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Çeyreklik bazda ise İngiltere ekonomisinde beklentiler %0,60 büyüme kaydedilmesi yönünde bulunuyor. Ortalama gelir ve ikramiyelerin haziranda %4,60 artış göstermesi işsizlik oranının ise %4,40’tan %4,50’ye yükselmesi öngörülüyor.

Çin’de bu hafta ekonomik aktiviteye ilişkin veriler izlenecek. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda bulunan ülkede temmuzda sanayi üretiminin yıllık %5,20, perakende satışların %2,60 artış göstermesi beklenmektedir. İşsizlik oranının ise %5,00’dan %5,10’a yükselmesi bekleniyor. Japonya’da bu hafta ÜFE ve GSYH açıklanacak. Üretici fiyatlarının yıllık bazda %2,90’dan %3,00’a yükselmesi, ekonominin 2024 yılının ikinci çeyreğinde %0,60 büyümesi beklenmektedir. Japonya’da bu hafta ayrıca; sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı takip edilecek. Sanayi üretiminin haziranda %3,60 düşmesi beklenmektedir.

Yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri ile TCMB piyasa katılımcıları anketi açıklanacak. Yurt içinde bu hafta ayrıca; ticaret satış hacim endeksi, ciro endeksleri, merkezi yönetim bütçe dengesi, hizmet ÜFE, tarım ÜFE, para ve banka istatistikleri, menkul kıymet istatistikleri, işgücü istatistikleri, konut satış istatistikleri ve konut fiyat endeksi takip edilecek.

TCMB verilerine göre Mayıs ayında cari işlemler hesabı 1.235 milyon ABD doları açık kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 3.263 milyon ABD doları fazla vermiştir. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.199 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 4.724 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 3.915 milyon ABD doları olmuştur. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1.607 milyon ABD doları net çıkış ve 153 milyon ABD doları net çıkış kaydetmiştir. Foreks anketi katılımcılarına göre ödemeler dengesinin haziranda 300mn ABD doları fazla vermesi beklenmektedir.

Temmuzda katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,52 iken, bu anket döneminde yüzde 42,95 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 31,79 iken, bu anket döneminde yüzde 30,02 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 20,33 ve yüzde 19,32 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 50,77 iken, bu anket döneminde yüzde 50,30 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 37,75 TL iken, bu anket döneminde 37,37 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,41 TL iken, bu anket döneminde 41,52 TL olarak gerçekleşmiştir.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!