Turkcell Hisse Önerisi / Alnus Yatırım – (13.09.2024)

Tavsiye: AL

Son Kapanış Fiyatı(TL) : 93.45
Hedef Fiyat(TL) : 133.00
Potansiyel Getiri(%) : 42.32

Şirketin 2024/06 FAVÖK Marjı, Yüzde 47 Civarına Yükseldi!

 2024/06 döneminde, şirketin Hasılatı; geçen yılın aynı dönemine (2023/06) göre 2,74 Milyar TL (yüzde 4,38) civarında artış göstererek, 65,29 Milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir. Satışların Maliyeti ise; 284,1 Milyon TL civarında (yüzde 0,56) sınırlı artış göstermiştir. ‘Maliyet’ tarafındaki artışın, ‘Hasılat’tan çok daha sınırlı olması (+); şirketin Brüt Kâr kalemine pozitif yansımış ve senelik bazda 1,98 Milyar TL civarında artış (+) ortaya çıkmıştır. Brüt Kâr Marjı da; geçen seneki yüzde 21,75 seviyesinden yüzde 23,87 düzeyine yükselmiştir (+).

 Şirketin Faaliyet Giderleri; 1,47 Milyar TL civarında artmıştır. 2023/06 döneminde finansallarına; ‘’Faaliyetlerden Kaynaklanan Net Kur Farkı Gelirleri’’ alt kalemi öncülüğünde 11,29 Milyar TL tutarında Diğer Net Esas Faaliyet Geliri yazan şirket, 2024/06 döneminde ise bu kaleme; Net Kur Farkı Gelirleri’nin daha sınırlı hale gelmesi ile 5,17 Milyar TL civarında gelir kaydetmiştir. Brüt Kâr tarafındaki artışa karşın, Faaliyet Giderleri’nde de ortaya çıkan artış ve Diğer Net Esas Faaliyet Gelirleri’nde görülen keskin düşüş (6,11 Milyar TL azaldı) sonrasında; şirketin Esas Faaliyet Kârı 5,60 Milyar TL civarında azalma (-) göstermiş ve Esas Faaliyet Kâr Marjı da yüzde 31,57 düzeyinden yüzde 21,66 seviyesine hızla gerilemiştir. Tek seferlik kalemlerin çıkartılıp, Amortisman Giderleri’nin dahil edildiği FAVÖK rakamı ise; 2,34 Milyar TL düzeyinde yükseliş kaydetmiş ve FAVÖK marjı da yüzde 45,28’den yüzde 46,96’ya çıkmıştır (+).

TMS 29 Etkisinden Gelen Parasal Kazanç; Net Kâr Marjını Yükselmiştir!

 Cari dönemde, şirketin Yatırım Faaliyet Gelirleri; 4,21 Milyar TL civarında azalışla 1,61 Milyar TL civarında gerçekleşmiştir. Büyük oranda Kredi ve İhraç Edilen Tahvillerden Kaynaklanan Kur Farkı Giderlerini yansıtan Net Finansman Giderleri ise; geçen seneye göre 11,26 Milyar TL azalışla 12,62 Milyar TL civarında gerçekleşme göstermiş ve Yatırım Faaliyet Gelirleri’ndeki azalışla birlikte; Net Kâr üzerinde baskılayıcı bir rolü olmuştur. Ayrıca, Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen ‘Sofra’ ve ‘TOGG’ gibi iştirak ve iş ortaklıklarından kaynaklı olarak 822.5 Milyon TL civarında gider yazan şirket, cari dönemde 1,28 Milyar TL civarında Vergi Gideri’ne de maruz kalmıştır. TMS 29 enflasyon düzeltmesi uygulamasından kaynaklanan 4,07 Milyar TL’lik Parasal Kazanç ise; yukarıda belirttiğimiz gerekçelerle baskılanan Net Kâr üzerinde pozitif etkiye neden olmuştur. Böylece şirket, geçen yılın aynı dönemindeki 1,11 Milyar TL’lik Dönem Net Zararı’na karşın; cari dönemde 5,76 Milyar TL civarında Net Kâr yazmıştır. Şirketin Dönem Net Kârı marjı da; yüzde -1,78’den yüzde 8,82’ye yükselmiştir.

Operasyonel Gelişmeler, Beklentiler ve Hedef Fiyatımız;

 Şirket, yılın ilk yarısında net 474 Bin mobil abone kazanımı elde etmiştir.

 Faturalı abone bazı 2.Çeyrek’te net 477 Bin artış gösterirken, son 1 yılda şirketin kazandığı faturalı abone sayısı 1,8 Milyon seviyesinde gerçekleşme göstermiştir.

 İstikrarlı fiyat düzenlemeleri, faturalı abone bazının yüzde 73’ü aşması ve müşterilerini üst paketlere taşıma odağı sayesinde; şirketin Mobil ARPU(Kullanıcı Başına Ortalama Gelir)’su, yıllık bazda yüzde 5,3 oranında artış kaydetmiştir.

 Şirket, yüksek hızlı ve uçtan uca fiber hizmetine olan güçlü talebin sonucu olarak; net 42 Bin abone kazanımıyla fiber abone bazını 2,4 Milyon civarına çıkarmıştır.

 Şirketin toplam sabit abone bazı 3,2 Milyon’a yaklaşırken, abone kayıp oranı da yüzde 1,2 ile 2006’dan bu yana en düşük seviyeye inmiştir.

 Şirket, bunlarla birlikte enflasyonunun etkilerini azaltmak adına; 12 ay taahhütlü paket stratejisine kararlı bir şekilde devam etmiştir.

 Şirketin, son olarak açıklanan 2024 yılı için(TMS 29 etkisini de içeren) beklentileri şu şekildedir; Grup gelirlerinin reel bazda düşük çift haneli büyümesi beklenirken, FAVÖK marjı öngörüsü yaklaşık olarak yüzde 42 ve yatırım harcamalarının gelire oranı hedefi de yaklaşık olarak yüzde 23 seviyelerindedir.

 Ancak şirket, aylık enflasyondaki beklentileri aşan yükseliş eğilimi nedeniyle ve Türkiye’nin Orta Vadeli Program’ındaki yıl sonu tahminlerini dikkate alarak; beklentilerini şu anda gözden geçirdiğini ve gerekli olması halinde üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte bir güncelleme sunmayı hedeflediğini belirtmekte.

 Açıklanan finansallar, operasyonel gelişmeler ve eski beklentiler doğrultusunda değerleme modelimizde oluşturduğumuz geleceğe dönük projeksiyonlarımız kapsamında; şirket hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 133,00 TL düzeyinde sabit bırakıyoruz ve ‘’AL’ olan tavsiyemizi de koruyoruz.

Kaynak: Alnus Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!