Akbank Hisse Önerisi
Akbank için karlı aktif büyümesini gözönünde bulundurarak AL olan tavsiyemizi sürdürüyoruz. Banka güçlü sermaye yeterlilik oranı ile rakiplerine göre daha avantajlı konumdadır. Bankanın etkin aktif kalitesi riski yönetimini, likit bilanço yapısını ve kısa vadeli yabancı para borçlanma ihtiyacının diğer bankalara göre daha az olmasını beğeniyoruz. Bankanın 104% yenileme oranı ile temin ettiği 980 milyon dolar tutarındaki bir yıl vadeli sendikasyon kredisinin orta vade için fonlama kaynaklı endişeleri büyük oranda azalttığını düşünüyoruz. Hisse hedef fiyatımız 8.85 TL olup %28 artış potansiyeli bulunmaktadır.
Akbank’ın net karının 2018 yılında 2017 yılına göre %7 artış göstermesini modelliyoruz. 2019 yılı için de yıllık bazda %11 kar artışı bekliyoruz. Hisse 2018T 4.3x F/K (Benzerlerine göre %18 primli) ve 0.62x F/DD çarpanlarıyla ve 2018T için %15.1 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir. Akbank’ın primli değerlemesinin yerinde olduğunu düşünmekteyiz. 2018 yılında bankanın swap fonlama maliyetleri ve enflasyona endekli kağıt getirilerine göre düzeltilmiş net faiz marjının 14 baz puan azalmasını bekliyoruz. Likidite tarafında bankanın net aktifleri diğer bankalara göre daha hızlı fiyatlanmaktadır. Net aktiflerin %21’i 3 aydan kısa bir sürede yeniden fiyatlanmaktadır. Bu oran benzer bankaların ortalaması olan %15%’ten daha yüksektir. TRY kredi mevduat rasyosu %150 olup sektör ortalaması olan %148’in üstündedir. Ayrıca, vadesiz mevduatları toplam mevduatların %20’sine denk gelen Akbank’ın mevduat maliyetlerinde avantajlı durumda olmasını beklemekteyiz. KOBİ ve TRY ihtiyaç kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüksek olup bu segmentlerin yüksek getirilerinin marjları olumlu etkilemesini modellemekteyiz. Yüksek likiditesiyle Akbank’ın kredi kullandırımında fiyat koyucu olmasını tahmin ediyoruz. Aktif kalitesi tarafında banka yüksek karşılık oranı ve göreceli olarak düşük takipteki krediler rasyosu ile öne çıkmaktadır. Takipteki krediler rasyosu 2Ç18’de kredi büyümesinde yavaşlama ve yeni takipteki kredi oluşumundaki önemli ölçüdeki artışa paralel olarak çeyreksel bazda 70 baz puan artarak 2.7% seviyesinde gerçekleşmiştir (Bütçe: %2.1).
Banka OTAS’a kullandırdığı 1.5 milyar dolar tutarındaki krediyi ikinci aşama krediler grubunda yer almaya devam etmektedir ancak ayrılan karşılık oranı %25’den %30 seviyesine yükseltilmiştir. Bankanın ikinci aşama kredilerinin toplam krediler içindeki ağırlığı 140 baz puan artarak %12.6 olarak gerçekleşmiştir. Son olarak bankanın üçüncü aşama beklenen zarar karşılıkları 1Ç18’deki 77.4% seviyesinden 68.3% seviyesine gerilemiştir. Yıldız Holding kredisini yakın izlemedeki krediler portföyünde muhasebeleştirilmektedir. Beklentimizden daha yüksek sorunlu kredi oluşumu, beklentimizden daha olumsuz seyreden fonlama maliyetleri ve hisse satışı hisse performasında olumsuz etki yapabilir.
Raporun tamamı için tıklayın.
Önemli Uyarı: HisseOnerileri.Com, özel izni olmadan hiç bir kurumun araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.