Akbank Hisse Önerisi / Şeker Yatırım – (5.08.2020)

AKBANK (AKBNK.IS)

Öneri: AL
Kapanış: 5,05 TL
Hedef Fiyat: 7,20 TL

 Akbank 1948 yılında kurulmuştur ve özel sermayeli ticari banka olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Haziran 2020 itibarıyla aktif büyüklüğü 415 milyar TL olan ve 747 şubesi ile faaliyet gösteren Akbank aktif büyüklüğü açısından en büyük 7. bankadır. Bankacılık faaliyetlerinin yanısıra Aksigorta A.Ş ve Aviva SA Emeklilik ve Hayat A.Ş adına sigorta acenteliği faaliyetlerini de yürütmektedir.

 Banka stratejik bilanço yönetimi, güçlü sermaye tamponu, dengeli kredi portföyü dağılımı, disiplinli fonlama çeşitliliği, operasyonel esnekliği, yenilikçi digital bankacılık uygulamaları ve 5,3 dijital bankacılık müşterisi ile mevduat bankaları arasında elverişli bir konumda bulunmaktadır. Bankanın rakiplerine göre yüksek sermaye yeterlilik rasyosu, ihtiyatlı kredi karşılıkları, etkin maliyet yönetimi, yaygın fonlama tabanı ve elverişli yabancı para likiditesini gözönünde bulundurarak AL olan önerimizi koruyoruz.

 Sermaye yeterlilik rasyosu %23,2 olup sermaye tabanı güçlü seviyededir. Ek olarak banka olası riskler icin 900 milyon TL serbest karşılık ayırmaktadır.

 Hisse için 20% sermaye maliyeti ve 5% uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız hedef fiyatımız 7,20 TL olup %43 artış potansiyeli bulunmaktadır. Hisse için “AL” tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2020T 4,3x F/K (Benzerlerine göre %13 primli) ve 0,4x F/DD çarpanlarıyla ve 2020T için %10,8 ortalama öz kaynak getirisiyle işlem görmektedir.

 Hisse son bir ayda %8,8 endeksin altında getiri sağlayarak %8,7 endeksin altı getiri sağlayan banka endeksine paralel performans göstermiştir.

 Bankanın net karının 2020 yılında 2019 yılına göre %13 artış göstermesini modelliyoruz ve primli değerleme çarpanlarının yerinde olduğunu düşünmekteyiz.

 Akbank 2Ç20 solo finansal sonuçlarında beklentilerin hafif üzerinde 1,586 milyon TL net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %21,1 artış). Açıklanan net kar rakamı bizim 1,525 milyon TL olan tahminimizin ve 1,498 milyon TL olan piyasa beklentisinin %4 ve %6 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın 6 aylık karı 2,896 milyon TL olup geçen yıla göre %8 artarak %10,7 oranında ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir.

 Banka yönetimi 2020 özkaynak karlılığı, net ücret ve komisyon gelirleri bütçesinde aşağı yönlü, net faiz marjı, TL kredi büyümesi ve kredi riski maliyeti beklentisinde yukarı yönlü revizyona gitmiştir.

 Yıllık marj gelişimi tarafında rakiplerine göre daha az avantajlı konum. Aktif-pasif vade farkı rakiplerine göreceli daha kısa olan banka düşen faiz ortamında yıllık marj gelişimi tarafında rakiplerine göre daha az avantajlı gözükmektedir. Vadesiz mevduatları toplam mevduatların %32’sine denk gelen Akbank’ın mevduat maliyetlerinde göreceli olarak avantajlı durumda olmasını beklemekteyiz. 2Ç20’de bankanın Swap maliyetleri ve Tüfe endeksli tahvil gelirlerine göre düzeltilmiş kümülatif çekirdek net faiz marjı çeyreksel bazda 45 baz puan daralarak %4,4 seviyesinde gerçekleşmiştir (Bütçe:%4,2-%4,5). 2020 yılında bankanın düzeltilmiş net faiz marjının 2019 yılına göre 48 baz puan iyileşmesini öngörüyoruz.

 Net ücret ve komisyon gelirlerindeki çeşitlilik devam etmektedir. 2Ç20’de Ücret ve komisyon gelirleri Covid-19, yasal düzenlemeler ve düşük faizler nedeniyle çeyreksel bazda %25,6, yıllık bazda ise %13,4 azalmıştır. Banka yönetimi yılın ikinci yarısında daha iyi bir performas beklemektedir. 2020 yılı için bankanın ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık bazda %9 daralma modelliyoruz. (Bütçe: Yüksek tek haneli daralma)

Aktif kalitesi tarafında banka ihtiyatli karşılık politikası ile pozitif ayrışmaktadır. Bankanın TGA rasyosu 2Ç20’de TGA rasyosu, net takipteki kredi oluşumundaki önemli ölçüde yavaşlamaya ve güçlü kredi büyümesine paralel olarak çeyreksel bazda 70 baz puan azalarak %6,8 seviyesine gerilemiştir. (Bütçe: <%6). Bu çeyrekte aktiften silme ve satış gerçekleşmemiştir. İkinci ve üçüncü aşama beklenen zarar karşılık oranları 330 ve 270 baz puan artarak %15,1 ve %61,5 seviyelerine ulaşmıştır. Toplam kümülatif kredi riski maliyeti (net) 259 baz puan seviyesinde gerçekleşmiştir (Bütçe: 250-300 baz puan).

 Güçlü sermaye tabanı. Sermaye yeterlilik rasyoları %23,2 ve %20,0 seviyelerinde olup yasal gerekliliğin oldukça üzerindedir.

 Beklentimizden daha olumsuz seyreden fonlama maliyetleri, ücret ve komisyon gelirleri ile kredi karşılıklarında beklentilerin üzerinde artış hisse performansında olumsuz etki yapabilir.

Kaynak: Şeker Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!