Öneri: AL
Hisse Fiyatı: 57,60 TL
Hedef Fiyat: 76,30 TL
Getiri Potansiyeli: %32
‘Sosyal konut projeleri çimento talebini destekleyici’
Akçansa hissesi için 47,10 TL seviyesinde bulunan 12 aylık hedef fiyatımızı 76,30 TL’ye yükseltiyor, %32 getiri potansiyeli ile “AL” tavsiyemizi sürdürüyoruz. Şirketin alt yapı projeleri ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile iç piyasa operasyonlarını önümüzdeki dönemde de devam ettireceğini düşünüyoruz. Büyük altyapı yatırımlarına yakın olması sayesinde sürekli canlı bir çimento talebi ile karşı karşıya kalmasını beklediğimiz Akçansa’nın, sahip olduğu limanların sayesinde stratejik konumu nedeniyle diğer çimento şirketlerinden ayrıştığını düşünüyoruz. Ek olarak, terminal ağı sayesinde herhangi bir bölgede yaşanabilecek talep artışını Çanakkale üzerinden karşılama şansı bulunuyor. İlginin arttığı İzmir Aliağa piyasasında da şirketin elini kuvvetlendiriyor. Ayrıca şirketin ana hissedarlarının dağıtım ağları sayesinde, iç talebin zayıfladığı dönemlerde satışlarını ihracata yönlendirebilme kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla, şirketin ana ortaklarının ABD pazarında etkin olması dolayısıyla, çimento talebinin güçlü seyrettiği ABD’de önemli bir tedarikçi konumundadır. 2022’de enerji maliyetlerinin yüksek seyri çimento şirketlerinin kar marjlarını baskı altında tutmuş olsa da, 2023’e ilişkin olarak, maliyet tarafının yarattığı baskı eğiliminin gevşeme göstermeye başlamasıyla şirketin operasyonel marjında iyileşme görünümün etkili olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan açıklanan sosyal konut projelerinin de iç talebi artırarak çimento sektörünü olumlu etkilemesini bekliyoruz.
Yapılan fiyat artışlarının desteğiyle güçlü ciro performansı. Akçansa, faaliyet gösterdiği yurt içi ve yurt dışı pazarlarda çimento ve klinker fiyatlarını artırmayı başardı. Bu nedenle, önceki çeyreklerde yaşanan maliyet yönlü şoklar fiyatlara neredeyse tamamen yansıdı. Akçansa 3Ç22’de %2223’lük bir artışa işaret ederek 825 mn TL ile beklentilerin üzerinde net kar açıkladı. Net karın beklentilerden önemli ölçüde sapmasının nedeni ise, maddi duran varlıkların yeniden değerlenmesiyle kaydedilen 560 mn TL’lik ertelenmiş vergi gelirinin net kara yansıması oldu. Hem yurt içi hem de ihracat tarafında talep sabit kalırken, enflasyona paralel yapılan fiyat artışları faaliyet karlarındaki artışın ana nedeni oldu. Hacimler sabit kalsa da yapılan fiyat artışları, TL’deki değer kaybı ve artan ihracat gelirleri de ciro büyümesini destekledi. 2022’yi yıllık bazda %212 artışla 8.967 mn TL net satış geliri ile tamamlamasını beklediğimiz Akçansa’nın 2023’e ilişkin olarak ise yıllık bazda %32 artışla 11.842 mn TL net satış geliri kaydedeceğini tahmin ediyoruz.
Enerji maliyetlerinde kısmi normalleşme. 2022 çimento şirketleri tarafında, enerji fiyatlarındaki artışlar ve enerji tedariğindeki zorlukların yanı sıra, maliyet enflasyonunun yarattığı etkilerin hissedildiği bir yıl oldu. Ancak Akçansa, geçtiğimiz çeyreklerde enerji fiyatlarındaki hızlı artışın yarattığı olumsuz baskıyı, stoklarında bulunan daha düşük maliyetli yakıtları kullanarak ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımını artırarak bir ölçüde dengelemeyi başardı. Enerji maliyetlerinde kısmi normalleşmenin yaşanmasını 4Ç22 görünümü açısından Akçansa için olumlu olarak değerlendiriyoruz. Elektrik fiyatları yüksek seyrini sürdürmekle birlikte, kömür ve petrokok fiyatlarının bir miktar gerilemesi ile akaryakıt tarafında olumlu gelişmeler yaşanması şirket için pozitif bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ayrıca, hem iç hem de ihracat tarafında devam eden fiyat artışlarının da 4. çeyrek’te karlılığı destekleyeceğini öngörüyoruz. 2022’yi yıllık bazda %219 artışla 1.293 mn TL FAVÖK ve %14,4 FAVÖK marjı ile tamamlamasını beklediğimiz Akçansa’nın 2023’e ilişkin olarak ise yıllık bazda %37 artışla 1.766 mn TL FAVÖK ve %14,9 FAVÖK marjı kaydedeceğini tahmin ediyoruz.
Kaynak: Halk Yatırım