Anadolu Hayat Hisse Önerisi / Oyak Yatırım – (25.09.2014)

Anadolu Hayat Hisse Önerisi – Oyak Yatırım

Bireysel emeklilikte gelecek kar fiyatlanırken, bunun gerçekleşmesi beklenenden daha uzun sürebilir.

Anadolu Hayat’da fiyatlananın büyüyen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) olduğunu düşünüyoruz. ANHYT hisseleri 23.7 F/K ve 3.3 F/D oranlarıyla işlem görmektedir. 2013 yılının başında devlet katkısının yürürlüğe girmesiyle beraber ANHYT, XU100 endeksinin %48, XBANK endeksinin %66 üzerinde getiri sağladı.

Olumlu makroekonomik koşullar altında, BES’deki katılımcı sayısının Ağustos sonu itibariyle bulunduğu mevcut seviyesi olan 4.8 milyondan 2014 sonunda 5 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Türkiye’deki toplam iş gücü (28 milyon), TUIK anketlerine göre tasarruf eden hane halkının oranı (%30) ve sistemden çıkma oranı (sistemin başlamasından beri %29) beraber değerlendirildiğinde ve devlet katkı payının mevcut oranı olan %25’de devam etme varsayımı altında, 2016 sonu itibariyle katılımcı sayısının 5.8 milyona ulaşmasını bekliyoruz.

Ancak uzun vadede, emeklilik fonlarındaki büyüklüğün uluslararası seviyelere ulaşmasının beklenenden daha uzun süre alacağını düşünüyoruz. Türkiye’deki kamu emeklilik sistemi reformlara rağmen OECD ülkeleriyle kıyaslandığında, emeklilikte SGK’dan elde edilen gelirle çalışırken elde edilen gelir arasındaki oranın en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Bu bireysel hem emeklilik sistemindeki katılım oranını, hem de katılım sağlandıktan sonra emekliliğe kadar sistemde kalma eğilimini olumsuz etkilemektedir. Bizim beklentimiz 2023 sonu itibariyle katılımcı sayısının 8 milyona, fon büyüklüğünün ise 2013 sonu itibariyle bulunduğu %1.7 seviyesinden %5 seviyesine ulaşmasıdır.

Anadolu Hayat’ın karlılığının önümüzdeki yıllarda baskılanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 2013 yılındaki komisyon oranlarındaki tavan düzenlemesinin ardından, Anadolu Hayat’ın 2015 ortalarında komisyon oranlarından yeni bir düzenlemeyle karşı karşıya kalmasını bekliyoruz. Komisyon oranlarındaki düşüşün, 2015 senesi için emeklilik teknik gelirinde %7, ve net kar’da %10 etkisi olmasını tahmin ediyoruz. Hazine’nin bunun sonrasında da emeklilik fonları büyüdükçe komisyon oranlarını uluslararası seviyelere çekmeye devam edeceği beklenebilir. Komisyon oranlarını aşağı yönü baskılayacak bir başka unsur da, düşük komisyon üretimi sağlanabilen devlet katkı fonları ve grup kontratlarıyla ilişkili fonların tüm ANHYT fonlarındaki oranının artmasıdır. Buna ek olarak, ANHYT özellikle Ziraat ve Halk Bankası’nın emeklilik şirketleri gibi, İş Bankası kadar güçlü bankasürans kanalı olan şirketlerden artan derecede rekabetle karşılaşmaktadır. Hayat sigortası tarafında ise, birikimli hayat ve gelir sigortalarının bireysel emekliliğin büyümesinden olumsuz etkilenmektedir. Bu ürünlerin yapısal farklılıkları olsa da, aynı müşteri tabanına, yani tasarruf yapan kesime hitap ediyor. Birikimli hayat sigortası için ortalama çeyreksel bazda prim üretimi 1Ç13-2Ç14 döneminde 3Ç11-4Ç12 dönemine kıyasla %22 düşük, gelir sigortasında ise nominal bazda sadece %10 daha fazladır. Vefat sigortası ise karlı olmaya devam edeceğini, ama buradaki karlılığın da tüketici kredilerindeki büyümeye bağlı olacağını düşünüyoruz.

Şirketle ilgili tavsiyemizi “ENDEKSE PARALEL GETİRİ” ‘den “ENDEKS ALTINDA GETİRİ” ye çekip, hedef fiyatımızı 3.80TL olarak belirliyoruz. Bu kararımız, ANHYT’ın hem rekabet hem de komisyon oranları düzenlemeleriyle ilgili baskıyı hissetmeye devam edeceği ve hayat sigortası tarafının ise net kara eskisi kadar katkıda bulunamayacağı görüşümüz üzerine kurulmuştur.

Önemli Uyarı: HisseOnerileri.Com, özel izni olmadan hiç bir kurumun araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!