BIST100 Endeksi
BİST100 endeksi dünkü işlemlerde 10011-9881 bandında hareket ederek günü %0,81 değer kaybı ile 9890,76 puandan günün en düşüğüne yakın tamamladı. İşlem hacmi 98,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Sınai endeksi günü %1,09 bankacılık endeksi %0,97 değer kaybı ile tamamladı. Dünkü işlemlerde endekse puan bazlı en çok katkıyı BIMAS, TOASO, CCOLA sağlarken; AKBNK, TUPRS, YKBNK endeksi baskılayan tarafta yer aldı. Bankacılık endeksinde satıcılı yönde seyir takip edildi. 22 günlük AO’nın (14635) yakınlarından karşılan satış baskısının ardından bu bölgeden etkili olan tepki alımları takip edildi. Bankacılık endeksinde kritik eşik olarak yukarı yönde 15000 direncini izlemeye devam ediyoruz. 15000 üzerinde tutunmalar ile yukarı yönlü hareketin güç kazanması beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 14635 ve 14500 takip edilebilir.
BİST 100 endeksinde dünkü işlemlerde psikolojik direnç olarak izlediğimiz 10000 test edilse de bu seviye üzerinde kalıcılık çabasının başarısız olması ile yön satıcılı seyretti. Son bir aylık alçalan kanal direncinin ve 22 günlük AO’nın bulunduğu 9950-9930 bölgesinin aşağı yönde geçilmesi ile satış baskısı hızlanarak 9900 aşağı yönde geçildi. Olası geri çekilmelerin devamı halinde 9850 ve 9770 destekleri izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise ilk aşamada 9950 direnci olmak üzere bu seviyenin yukarısında kalıcılıklar ile 10000-10150 direnç bölgesi hedeflenebilir. Endekste 50 günlük AO’nın (9820), 200 günlük AO’yı (9772) yukarı yönde geçmesi ve aradaki farkın artması, trend dönüşümünü destekler niteliktedir. 10000 üzerinde haftalık kapanışlar alınması ile Golden Cross formasyonunun onay kazanması beklenebilir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD haftalık bazda sıfır çizgisi üzerinde ve “AL” konumunu sürdürmektedir. Kısa vadeli teknik göstergelerden RSI’da negatif yönelim izlenmektedir. Endekste dünkü işlemler dolar bazlı 2,79-2,83 bandında gerçekleşirken kapanış 2,79 centten gerçekleşti. Yukarı yönde 2,82 direnci ilk aşamada izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 200 günlük AO’nın bulunduğu 2,87cent direnci ve üzerindeki seviyeler, yükselişin hız kazanması ve orta vadeli teknik görünümde iyileşmeler için önem arz etmektedir. Olası geri çekilmelerde ise 2,76-2,72 cent kısa vadeli destek bölgesi olarak izlenebilir.
Küresel piyasalar şahin Fed’i fiyatlamaya devam ediyor…
ABD’de Trump’ın gümrük tarifelerini devreye almak için ekonomik acil durum ilan edeceği haberleri ile risk iştahı baskılandı. Dün açıklanan tarım dışı istihdam öncü verisi kabul edilen ADP beklentilerin altında artış gösterirken, FOMC toplantı tutanaklarının daha temkinli bir yaklaşıma işaret etti. Dolar endeksi 109 seviyesini yeniden yukarı yönlü aştı, 10 yıllık tahvil getirileri dün %4,73 seviyesini test etti. Dün S&P 500 %0,16, Dow Jones %0,25 değer kazanırken, Nasdaq %0,06, değer kaybetti. Euro Bölgesi’nde dün ÜFE’nin kasım ayı verilerinde aylık bazda %1,50 üzerinde %1,6 artış gösterdi. Yıllık bazda ise azalış %1,20 beklentilerine paralel gerçekleşti. Enflasyonun düşmeye devam ettiğine işaret eden ÜFE verileri ardından Euro Stoxx endeksi ise dünü yatay tamamladı. İngiltere’de dün borçlanma maliyetleri 30 yıllık Hazine tahvillerine yönelik ihalesinde tahvillerin getirilerinin neredeyse otuz yıldır en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından yükselişe geçti. Yurt içinde dün veri gündemi sakindi. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, para politikasının sınırları olduğunu, TCMB’ye destek olmak için maliye ve gelirler politikasının devreye girmesini gerektiğini söyledi. Bir önceki PPK toplantısının özet metninde de maliye politikasının desteğinin önemli olduğunun altı çizilmişti. Dün ayrıca İSO İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Aralık’ta 50,9’a yükselerek ihracat ikliminde iyileşmeye işaret etti.
Asya borsaları bu sabah satıcılı yönde. Çin’de bu sabah açıklanan verilerde TÜFE yıllık bazda %0,1’e geriledi ve deflasyon tehlikesinin devam ettiğine işaret etti. Asya piyasalarında Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımı adımları, Çin tarafında ise hükümetin deflasyonla mücadele için attığı adımlar yakından izleniyor. BoJ’un faiz artırımının zamanlaması önemli; sürpriz bir artırım carry trade piyasasında Ağustos ayında yaşanana benzer bir bozulmaya sebep olabilir. Bugün ABD’de resmi tatil sebebiyle piyasalar kapalı olacak. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, Almanya’da sanayi üretimi ve ticaret dengesi, yurt içinde ise para ve banka, menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Piyasalarda JOLTS ve ADP istihdamı verisinin ardından yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi bekleniyor. Tarım dışı istihdamın aralık ayı için 154bin artış göstermesi bekleniyor. Beklentilerin oldukça üzerinde tarım dışı istihdam verisi, Fed’in sıkı duruşunda ısrar edeceği anlamına gelebilir. Bu da 10 yıllık tahvil getirilerinde yeni zirvelere, pay piyasalarında ise baskılanmanın devamına işaret edebilir. BİST 100 endeksinin güne yatay yönde başlamasını beklemekteyiz. Dünkü işlemleri kapanışa doğru hızlanan satışlar ile günün en düşüğüne yakın tamamlayan endekste, aşağı yönlü hareketin devamı halinde 9850-9800 destek bölgesi izlenebilir. Olası tepki alımlarının 9900-9950 bölgesi üzerinde güç kazanarak psikolojik eşik olarak izlediğimiz 10000 direncine kadar devam etmesi beklenebilir.
Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Teknik Bülten