Anadolu Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (18-22 Kasım 2024)

Haftalık Strateji

Bu hafta TCMB’nin faiz oranı kararı takip edilecek…

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyon verileri takip edildi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ekimde beklentilere paralel olarak aylık %0,2 artışla yıllık bazda %2,4’ten %2,6’ya yükseldi. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE ise beklentilerle paralel bir şekilde ekim ayında aylık %0,3 artış kaydetti. Çekirdek TÜFE yıllık bazda %3,3 seviyesinde gerçekleşti. ABD’de üretici fiyat endeksi (ÜFE) ekimde aylık bazda %0,2 artış ile yıllık bazda %2,4 olarak gerçekleşti. Enflasyon verilerinin ardından yükselen faiz indirimi beklentisi Jerome Powell’ın açıklamalarının ardından düşüş gösterdi. Fed Başkanı Jerome Powell Dallas’ta yaptığı konuşmada ekonominin ‘faiz indiriminde aceleci olunması gerektiği’ yönünde sinyaller vermediğini söyledi. Powell ekonomideki güçlü seyrin, Fed’in dikkatlice karar alma konusunda alan sağladığını belirtti. Son verilere göre Fed’in Aralık’ta faiz indirimi beklentisi %65,3 ihtimalde bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta son bir yılın zirvelerinde işlem gören dolar endeksi (DXY) %1,65 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %2,69 kazanç ile %4,43 seviyesinden tamamladı. Dolar endeksinin yükselişi ile baskılanan ONS altında değer kaybı %4,60 olurken, brent petrolde ise %4,10 değer kaybı görüldü. ABD borsaları geçtiğimiz hafta zirvelerden geri çekilmeler izlendi. Haftalık bazda S&P 500 %2,08, Dow Jones %1,24, Nasdaq %3,15 değer kaybetti.

Bu hafta küresel piyasalarda, Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri, Almanya’da büyüme verileri, İngiltere’de enflasyon verileri, Çin’de PBOC en düşük faiz oranı, Japonya’da TÜFE, yurt içinde TCMB’nin faiz oranı kararı takip edilecek. Ayrıca tüm bölgelerden Kasım ayı öncül PMI verileri bu hafta açıklanacak. Ek olarak ABD’de en değerli şirket konumunda olan NVIDIA’nın bilançosu açıklanacak.

ABD’de bu hafta S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI kasım ayı öncül verileri takip edilecek. Ayrıca Michigan tüketici hissiyatı final verileri, Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık bazda takip ettiğimiz işsizlik başvuruları veri gündeminde olacak. Konut piyasası verilerinden öncül inşaat izinleri, konut başlangıçları ve mevcut konut satışları da bu hafta takip edeceğimiz veriler arasında bulunuyor. PMI verilerinde hizmet PMI’ın 43,1, imalat PMI’ın ise 51,9 puan olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Michigan tüketici hissiyatının 70,5’ten 72,1 puana yükselmesi öngörülüyor. İşsizlik başvurularında beklenti 220binde, bir önceki hafta başvurular 217bin kişi artış göstermişti. Konut piyasası verilerinde ise konut başlangıçlarının ekim ayında 1,340mn’a gerilemesi bekleniyor. İnşaat izinleri öncül verisinde beklentiler 1,440mn olacağı yönünde. Mevcut konut satışlarının ise hafif bir artışla 3,94mn olması beklenmektedir.

Euro Bölgesi’nde bu hafta veri gündemi görece yoğun. Ekim ayı final TÜFE verileri faiz indirimi patikası açısından önemli olacak. Ayrıca ticaret dengesi, cari hesap, öncül tüketici güveni ve S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI öncül verileri takip edilecek. ECB başkanı Lagarde’ın konuşması takip ediliyor olacak. TÜFE verilerinde öncül verilere göre, çekirdek TÜFE’nin ekim ayında aylık %0,2, yıllık %2,7 artış göstermesi bekleniyor. TÜFE’de ise beklentiler aylık %0,3, yıllık %2,0 artış görüleceği yönünde. Eylül ayında cari hesabın 27mlr Euro fazla vermesi beklenirken, ticaret dengesinde 7,9mlr fazla kaydedilmesi bekleniyor. Ağustos’ta cari hesap 31,5mlr Euro, ticaret dengesi ise 4,6mlr Euro fazla vermişti. Kasım ayında öncül tüketici güveninin -12,0 puan olması bekleniyor. S&P Global verilerinde ise kasım ayında hizmet PMI’ın 51,6 puanda, imalat PMI’ın ise 46,0 puanda sabit kalması bekleniyor. Almanya’da bu hafta büyüme ve ÜFE verileri önemli olacak. Ayrıca öncül PMI verileri takip edilecek. ÜFE’de ekim ayında beklentiler aylık %0,1 düşüş olacağı yönünde. Alman ekonomisinin ise 3Ç24 döneminde çeyreklik %0,2 büyüme göstererek yıllık %0,2 küçülme kaydetmesi bekleniyor. PMI verilerinde ise kasım ayında hizmet PMI’ın 43,1 puana, imalat PMI’ın ise 51,9 puana yükselmesi bekleniyor. İngiltere’de bu hafta enflasyon verileri, perakende satışlar ve öncül PMI verileri takip edilecek. Ekim ayında TÜFE’nin yıllık %2,1 artış göstereceği öngörülüyor. Çekirdek TÜFE’de beklenti, yıllık %3,1 artış olacağı yönünde. ÜFE’de ekim ayında aylık %0,1 düşüş görülmesi bekleniyor. GfK tüketici güveninin kasım ayında -21 puandan -22 puana gerilemesi beklenmektedir. Perakende satışlarda aylık %0,3 düşüş beklentisi bulunuyor. Hizmet ve imalat PMI’larda ise beklentiler sırasıyla 52,3 ve 50,1 puanda bulunuyor.

Yurt içinde bu hafta odak Kasım ayı PPK Kasım ayı faiz oranı kararında. Bu hafta TCMB’nin faiz oranında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak Aralık ayında indirim yapılabileceği beklentileri artmış durumda TCMB, IV. enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini sırasıyla %44, %21 ve %12’ye yükseltti. Bu hafta takip edilecek diğer verilerin arasında 3Ç24 işgücü istatistikleri, konut fiyat endeksi, uluslararası yatırım pozisyonu, yurtdışı ÜFE ekim ayı verileri, merkezi yönetim borç stoku, uluslararası rezervler ve döviz likiditesi, finansal hizmetler güven endeksi ve yerli ve yabancı turist girişleri bulunuyor.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 156 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,3, kadınlarda %11,7 olarak tahmin edildi. 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,0 oranında artan konut fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %27,4 oranında artmış, reel olarak ise %14,7 oranında azalmıştır. 2024 yılında Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin sayısı 2023 yılı ilk 9 ayına (Ocak-Eylül) göre %8,74 artış gösterdi

2024 yılı Ekim ayında Finansal hizmetler güven endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 9,8 puan artarak 167,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile hizmetlere olan talebin FHGE’yi artış yönünde etkilediği, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin ise FHGE’yi bir miktar azalış yönünde etkilediği görülmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Eylül ayında 78,2 iken Ekim ayında %3,0 oranında artarak 80,6 oldu. Yurtdışı ÜFE 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %23,34 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,35 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %50,09 artış gösterdi. TC Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre eylül ayında merkezi yönetim borç stoku 8.649mlr TL olarak gerçekleşti. İç borç stoku 3.558mlr TL olurken dış borç stoku ise 4.275mlr TL olarak gerçekleşti.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!