Haftalık Strateji
Küresel piyasalarda ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek…
Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta ABD’de büyüme verileri takip edildi. Ekonomik veri gündeminin yanı sıra Trump’ın gelecek dönemde uygulaması beklenen tarifelere yönelik açıklamaları ve jeopolitik risklerin etkisiyle küresel risk iştahı karışık seyretti. ABD ekonomisi, ikinci tahminlere göre 2024 yılının üçüncü çeyreğinde ilk tahminlere paralel olarak %2,80 büyüdü. Fed’in enflasyon hesaplamasında yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları ekimde aylık bazda % 0,3 artışla, yıllık bazda %2,8 ile son altı ayın en yüksek artışını gösterdi. Donald Trump, başkanlık görevini devraldığında Meksika ve Kanada’dan gelen tüm ürünlere %25, Çin’den gelen ürünlere ise ilave %10 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesiyle birlikte artan korumacılık ve yeni ekonomi politikalarına karşı işletmelerin hazırlıklı olması nedeniyle ABD’nin enflasyonist şoklara karşı geçmişe kıyasla daha savunmasız olduğu uyarısında bulundu. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 6-7 Kasım toplantısına ilişkin tutanaklar, para politikasında ihtiyatlı bir yaklaşımın sürdürüleceğini ortaya koydu. ECB Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy, ABD’ye yapılan ithalata uygulanan yüksek gümrük vergilerinin Euro Bölgesi’ndeki enflasyon üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını ve Avrupa Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetlerini düşürmeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Piyasalar, Fed’in Aralık ayında 25 bp’lık indirim yapacağını %66,0 ihtimalde fiyatlıyor.
Türkiye ekonomisi 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,1 büyüdü. Türkiye ekonomisi 2023 yılında %4.5, 2023 yılının ikinci çeyreğinde %2,50 büyümüştü. Beklentilerin altında gerçekleşen veri, uygulanan ekonomi, para ve maliye politikalarının yılın üçüncü çeyreğinde büyümeyi baskıladığına işaret etti.
Geçtiğimiz hafta kısa vadeli yönün negatif seyrettiği dolar endeksi (DXY) haftayı %1,63 değer kaybıyla, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,17 seviyesinden tamamladı. Ons altında 2700 eşiği altında yön satıcılı seyretti. ONS altın haftayı %2,35, brent petrol ise %3,08 değer kaybıyla tamamladı. ABD borsalarında geçtiğimiz hafta “Black Friday” nedeniyle perakende şirketlerinde pozitif ivme takip edildi. Yeni rekor denemelerinin takip edildiği S&P 500 %1,06, Dow Jones %1,39 değer kazanırken Nasdaq %1,13 değer kazancı ile haftayı tamamladı.
Bu hafta küresel piyasalarda, ABD’de tarım dışı istihdam ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması, Euro Bölgesi’nde GYSH, Almanya’da sanayi üretimi, İngiltere’de ve Çin’de PMI, Japonya’da hane halkı harcamaları, yurt içinde TÜFE takip edilecek. ABD’de bu hafta odak işgücü istatistiklerinde bulunuyor. 6 Aralık Cuma günü TSİ 16:30’da açıklanacak tarım dışı istihdamda beklentiler kasım ayında 202bin olarak gerçekleşmesi yönünde bulunuyor. Geçtiğimiz ay kasırga sebebi ile tarım dışı istihdam 12bin kişi ile beklentilerin oldukça altında gerçeklemişti. Kasımda işsizlik oranının %4,10’dan %4,20’ye yükselmesi, ortalama saatlik kazançların ise aylık %0,30 artış göstermesi beklenmektedir. Öncü istihdam verilerinden ADP özel sektör istihdamı ve JOLTS açık iş imkânlarının ise sırasıyla 166bin ve 7,490mn olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Ayrıca bu hafta Fed Başkanı Powell ve diğer Fed üyelerinden gelecek açıklamalar da piyasalarda yakından izlenecek. Bu hafta izlenecek “Bej Kitap Raporu” Fed’in 12 bölge başkanı, ekonomistler ve iş insanlarının mevcut ekonomik görünüme ilişkin yorumlarını içermesinden dolayı piyasalarda yakından takip edilecek. Bu hafta ABD’de ayrıca Michigan Tüketici hissiyatı öncü verileri, ticaret dengesi, fabrika siparişleri ve PMI verileri takip edilecek. Fabrika siparişlerinin ekimde %0,40 artış göstermesi, ticaret dengesinin ise 75,70mlr USD açık vermesi beklenmektedir.
Euro Bölgesi’nde bu hafta odak büyüme verisinde bulunuyor. Euro ekonomisinin 3Ç24 final verilerinde çeyreklik %0,40 bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %0,90 büyüme kaydetmesi beklenmektedir. Bu hafta ayrıca işsizlik oranı, ÜFE ve perakende satışlar ayrıca ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması yakından takip edilecek. İşsizlik oranının %6,30’da sabit kalması, ÜFE’nin ekimde %0,40 artış göstermesi beklenmektedir. ÜFE eylülde aylşık %0,60 yıllık bazda %3,40 azalış kaydetmişti. Perakende satışların ekimde %0,40 azalması bekleniyor. Eylülde perakende satışlarda %0,50’lik artış kaydedilmişti.
Yurt içinde bu hafta odakta enflasyon verisi bulunuyor. TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu, Ekim 2024’te aylık %2,88, yıllık bazda %49,38’den %48,58’e geriledi. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %39,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,02 olarak gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en çok azalan ana grup %-0,54 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %14,32 ile giyim ve ayakkabı oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre %40,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,65 olarak gerçekleşti. 2024 yılının başından itibaren birikimli TÜFE ise %39,77 oldu. Foreks anketinde kasım ayı TÜFE beklentisi aylık %2,00 yıllık %46,72 artış yönünde bulunuyor. Çekirdek TÜFE’de ise aylık %1,83 yıllık bazda ise %47,40 artış öngörülüyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise ekimde yıllık %32,24 arttı, aylık %1,29 arttı. Yurt içinde bu hafta ayrıca İSO imalat PMI’ı reel efektif döviz kuru, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu ve hazine nakit gerçekleşmeleri takip edilecek. Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Ekimde 64,82’ye yükseldi. Böylece reel efektif döviz kuru son 3,5 yılın zirvesinde gerçekleşti. Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi, 1,81 puan artışla 91,81’den 93,62’ye çıktı. TCMB Ekim ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre, ekim ayında enflasyon kompozisyonu dikkat edilmesi gereken bir unsur olarak öne çıktı. Bu dönemde geçici arz koşullarına bağlı ve para politikasının görece etki alanı dışında olan işlenmemiş gıda fiyatları, taze meyve ve sebze grubu kaynaklı olarak güçlü bir artış kaydetti. Taze meyve sebze dışı gıda enflasyonu aylık yüzde 1,29 ile daha düşük seyretti. Para politikasının etkilerinin daha çok hissedildiği temel mal ve talebe duyarlı bazı hizmet kalemlerinde ise daha ılımlı bir görünüm söz konusu oldu. Bu açıdan, manşet enflasyon düzeyi kompozisyondaki bu düzelmeyi tam olarak göstermezken, diğer taraftan ana eğilim göstergeleri daha net bir görünüm sunuyor. Ayrıca, TÜİK’in enflasyon verisinden bir gün sonra yayımladığı mevsimsellikten arındırılmış TÜFE Ekim’de aylık %2,51 arttı. Bir önceki ay bu veri %2,73 olmuştu. Aynı veri setine göre aylık çekirdek enflasyon %2,43 oldu. Mevsimsellikten arındırılmış hizmet enflasyonu %3,43’e gerilerken, mal enflasyonu %2,10’a geriledi.
Haftalık Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten