Anadolu Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (6-10 Ocak 2025)

Haftalık Strateji

Bu hafta ABD’de odak tarım dışı istihdam verisinde…

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta veri gündemi yeni yıl haftası nedeniyle sakin seyretti. Odakta imalat PMI verileri bulunuyordu. ABD’de imalat PMI’ı 48,3 olan beklentinin üzerinde 49,4 olarak açıklandı. ABD’de haftalık İşsizlik başvuruları, 2024’ün son haftasında sekiz aydaki en düşük seviyesinden gerçekleşerek, işgücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini gösterdi. Açıklanan veriler sonrası ABD’nin ekonomik gücüne ve Fed’in bu yıl daha az faiz indirimine gideceğine dair beklentiler güç kazandı. Yurt içinde geçtiğimiz haftanın gündeminde enflasyon verileri bulunuyordu. TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu, Aralık 2024’te aylık %1,03 artarak, yıllık bazda %47,09’dan %44,38’e geriledi. Böylece 2024 enflasyonu TCMB’nin son enflasyon raporunda açıklamış olduğu beklentilerle uyumlu gerçekleşmiş oldu.

Geçtiğimiz hafta son iki yılın zirvesini test eden dolar endeksi (DXY) haftayı %0,88 değer kazancıyla, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,60 seviyesinden tamamladı. ABD borsaları ise negatif yönde seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %0,48, Dow Jones %0,60 Nasdaq ise %0,51 değer kaybetti. Ons altın geçtiğimiz hafta %0,68 değer kazanırken, brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda %4,17 değer kazandı. Euro Bölgesi’de Rusya’nın bölgeye sağlanan doğal gazı keseceğine ilişkin gelişmeler takip edildi. Bu doğrultuda EUR/USD paritesinde haftalık %1,14 değer kaybedilirken, Avrupa’nın enerji maliyetlerinde artış eğilimi takip edildi. Asya borsalarında ise haftalık bazda Hang Seng endeksi %1,64 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi %5,55 değer kaybederken, pozitif ayrışan Güney Kore Kospi endeksi %1,54 yükseldi. Çin’in 10 yıllık tahvil faizi %1,6 seviyesinin altını test ederek, pay piyasalarında satış baskısının derinleşmesine sebep oldu.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de tarım dışı istihdam ve FOMC Toplantı Tutanakları, Euro Bölgesi’nde ve Almanya’da TÜFE, İngiltere’de ve Çin’de PMI, Japonya’da hane halkı güveni, yurt içinde sanayi üretimi takip edilecek.

ABD’de bu hafta odak istihdam verilerinde bulunuyor. 10 Ocak Cuma günü TSİ 16:30’da açıklanacak tarım dışı istihdamda beklentiler aralık ayında 154bin olarak gerçekleşmesi yönünde bulunuyor. Aralıkta işsizlik oranının %4,20’de sabit kalması, ortalama saatlik kazançların ise aylık %0,30 artış göstermesi beklenmektedir. Öncü istihdam verilerinden ADP özel sektör istihdamı ve JOLTS açık iş imkânlarının ise sırasıyla 131bin ve 7,770mn olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Ayrıca bu hafta Fed üyelerinden gelecek açıklamalar da piyasalarda yakından izlenecek. Ayrıca bu hafta izlenecek FOMC Toplantı Tutanakları Fed’in 18 Aralık toplantısına ilişkin detayları içermesinden dolayı önem arz ediyor. Fed Aralık ayında beklentilere paralel olarak yılın üçünü faiz indirimine giderek politika faizini 25 baz puan indirimle %4,25-4,50 aralığına indirmiş, karar metninin tonun ince bir ayarlama yaparak, politika faizinde “ek ayarlamaların kapsamını ve zamanlamasını değerlendirirken” çeşitli faktörleri de değerlendireceklerini belirtmişti.

Bu hafta ABD’de ayrıca ticaret dengesi, fabrika siparişleri ve PMI verileri takip edilecek. Fabrika siparişlerinin kasımda %0,30 azalış göstermesi, ticaret dengesinin ise 77,40mlr USD açık vermesi beklenmektedir. S&P Global bileşik PMI’ın Aralık ayı öncü verilerinde 54,9 puandan 56,6 puana yükselmesi; hizmet PMI’ın ise 56,1 puandan 58,5’e yükselmesi beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde de bu haftanın odağında öncü enflasyon verileri öne çıkıyor. Ayrıca perakende satışlar işsizlik oranı tüketici güveni ve Sentix yatırımcı güveni de bu hafta izlenecek verileri arasında bulunuyor. Euro Bölgesi’nde aralık ayında TÜFE’nin yıllık bazda %2,20’den %2,40’a yükselmesi bekleniyor. İşsizlik oranının %6,30’da sabit kalması, ÜFE’nin kasımda %1,50 artış göstermesi beklenmektedir. ÜFE ekimde aylık %0,40 yıllık bazda %3,20 azalış kaydetmişti. Perakende satışların kasımda %0,30 artması bekleniyor. Ekimde perakende satışlarda %0,50’lik azalışla yıllık bazda %1,90 artış kaydedilmişti

Japonya’da bu hafta hane halkı harcamaları öne çıkıyor. Ayrıca hane halkı güveni ve hizmet PMI verileri izlenecek. Kasım ayı hane halkı harcamalarının yıllık %0,80 azalması bekleniyor. Ekimde hane halkı harcamalarında aylık bazda %2,90 artış gözlenirken yıllık bazda %1,30’luk düşüş gerçekleşmişti. Hizmet PMI’ında aralık ayı öncü verilerinde beklentiler 50,5 puandan 51,4’e yükselmesi yönünde bulunuyor.

Yurt içinde bu hafta sanayi üretimi, işsizlik oranı ve Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu takip edilecek. Ayrıca reel efektif döviz kuru, mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE, finansal araçların reel getiri oranları ve hazine nakit dengesi de bu hafta izlenecek veriler arasına bulunuyor. TÜİK verilerine göre ekimde Sanayi üretimi yıllık %3,1 azaldı aylık bazda ise azalış %0,9 oranında gerçekleşti. Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Ekim ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %14,2 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,3 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,6 arttı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 61 bin kişi artarak 3 milyon 175 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan artarak %8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %6,9 iken kadınlarda %12,3 olarak tahmin edildi. Hazine Bakanlığı verilerine göre hazine nakit dengesi kasımda 62,2mlr TL açık verdi. Ocak- Kasım döneminde ise toplam açık 1.765,4mlr TL olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Kasımda 64,84’ten 67,03’e yükseldi. Bu dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi, 0,92 puan artışla 94,50’den 96,42’ye çıktı. TÜİK verilerine göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,95, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %2,35 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!