Bizim Toptan Hisse Önerisi – Bizim Menkul
Endekse Paralel Getiri Yükselme Potansiyeli: 12%
Cash&carry(organize toptan satış) sektöründe faaliyet gösteren Bizim Toptan, 2001 yılında kuruluş çalışmalarını tamamlayıp 2002’de faaliyetlerine başladı. Metro ile birlikte pazarı domine eden iki firmadan biri olmakla birlikte diğer oyuncularla beraber çok yoğun rekabetin yaşandığı bir sektörde faaliyetlerini sürdürüyor. Büyüme stratejisini 2013’te de sürdüren Bizim Toptan, 2013 sonu itibariyle 152 mağazaya ulaştı. Bizim Toptan, 4Ç13’te 7 yeni mağaza açarak 2013’te 17 yeni mağazaya ulaşmış ve 2013 için belirlemiş olduğu 15 yeni mağaza hedefinin üzerine çıkmıştır.
Bizim Toptan 4Ç13’te satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %11,4 artışla 590,4 milyon TL’ye yükseldi. Ana kategori satışları %7,9 artarken, tütün mamülleri satış gelirleri %21 yükseldi. Piyasaki zayıf talep koşullarının etkisi yılın son çeyreğinde de finansal tablolara yansırken, tütün taleplerine vergi artışı beklentisinden dolayı piyasanın nakdin önemli kısmını tütün mamüllerine bağlaması, tütün grubu satışlarının artmasında etkili oldu. Yıllık bazda satışlarda en büyük payı %31’le gıda alırken, gıdayı %25’le tütün mamülleri ve %18’le alkolsüz içecekler takip etti. Ana kategori bazında satış dağılımlarında geçtiğimiz yıla göre önemli bir değişiklik olmadı.
Bizim Toptan’ın 4Ç13 brüt karı geçen yıla göre %11,7 artışla 51,5 milyon TL’ye yükseldi. Brüt kar marjı ise geçen yılla aynı
seviyede kalarak %8,7 oldu. Kar marjı daha düşük olan tütün ürünlerine talebin vergi artışı beklentisinden dolayı artması
brüt kar marjı üzerinde baskı oluştururken, Horeca ve kurumsal müşterilere yönelik yürütülen stratejiler tütün ürünleri satışlarının brüt kar marjı üzerindeki etkisini dengelemiştir.
Şirket’in FAVÖK’ü ise geçtiğmiz yılın altında bir performans sergilemiştir. Bizim Toptan 4Ç12’deki 18,6 milyon TL’lik FAVÖK performansına karşılık 4Ç13’te 16,6 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmiştir. FAVÖK marjı ise 0,7 puanlık düşüşle %2,8’e gerilemiştir. FAVÖK marjının düşmesinde; hızlanan mağaza açılışları, HORECA yatırımları dolayısıyla artan faaliyet giderleri ve tütün ürünlerine talebin artmasının brüt kar marjı üzerindeki baskılayıcı etkisi önemli rol oynamıştır.
Bizim Toptan’ın net dönem karı 4Ç12’ye göre 1,2 milyon TL azalarak 5,5 milyon TL’ye oldu. Net kar marjı ise 0,4 puan düşüşle %0,9’a geriledi. Gerilemeye operasyonel giderlerdeki artışını yanısıra vadeli alımlardan doğan finansal giderlerden kaynaklanmaktadır. 2013’teki yıllık net dönem karı ise Bizim Toptan’ın Şok Marketler A.Ş.’deki hisselerini satmasından dolayı %52,4 artışla 39,8 milyon TL’ye yükselmiştir.
Bizim Toptan’ın 4Ç13’te vergi artışı beklentisinden dolayı tütün ürünlerini satışlarını artırması FAVÖK marjı üzerinde baskı oluşturmuş, operasyonel giderlerdeki artışın da etkisiyle FAVÖK marjını aşağı çekmiştir. Son dönemlerde ŞOK’un satışını hariç tuttuğumuzda net kar marjındaki gerilemeye karşın Şirket HORECA ve kurumsal satışlarla karlılığını iyileştirmeyi hedeflemektedir. BMD Model portföyümüzde yer alan BIZIM hisse senetleri için 14/11/2013 tarihli raporumuzda 26,30 TL olarak belirlemiş olduğumuz hedef fiyatımızı son dönemde şirketin operasyonel kar marjlarında yaşanan gerilemelerin ve AOSM oranımızdaki yükselme nedeniyle 23,00 TL olarak aşağı yönlü güncelliyor, ”Endekse Paralel Getiri” önerimizi koruyoruz.
Raporun tamamı için tıklayın.
Önemli Uyarı: HisseOnerileri.Com, özel izni olmadan hiç bir kurumun araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.