Doğuş Otomotiv Hisse Önerisi – Şeker Yatırım
Doğuş Otomotiv, toplam pazar payını 2011 yılı sonundaki %11.9’dan 08/2013 itibariyle %17.4’e yükseltti. Yine bu iki dönem karşılaştırıldığında, Şirket’in binek otomobil segmentindeki pazar payı 2011 yılı sonundaki %13.8’den 08/2013 itibariyle %19.6’ya yükselmiş, ayn ı zaman dilimindeki hafif ticari araç segmentindeki pazar payı da %9.7’den %13.8’e yükselmiştir. 08/2013 itibariyle pazarda binek otomobil segmentindeki büyüme yıllık bazda %20.9’a ulaşarak Doğuş Otomotiv’in etkileyici büyüme hikayesine bir nevi destek olmuştur. Tüm bu gelişmelerin ışığında, 2013 yılında Doğuş Otomotiv’in 6.15 milyar TL satış gelirlerine (2012 yılında 5.1 milyar TL) ulaşmasını bekliyoruz. Bununla birlikte Şirket’in satış hacmini 135,000 adet olarak öngörüyoruz.
Doğuş Otomotiv’in fırsat oluşturacak Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi ülkelerinde büyüme stratejisi kapsamında, Şirket’in %100 bağlı ortaklığı olan kurulan D-Auto LLC, Irak’ın Erbilşehrinde Volkswagen ve Audi markalı otomobillerin ithalatını ve dağıtımını yapma ve sat ış sonrası servis hizmeti verme konusunda yetkilendirildi. Şirket, satışların 2013 yılı sonuna doğru başlamasını ve yıllık 10,000 adede ulaşmasını bekliyor. Uzun vadede pazar payı beklentisi ise %12 olarak belirlenmiş durumda. Doğuş Otomotiv’in bölgesel distribütör olma yolunda başarılı olması durumunda, bu modelimize ve dolayısıyla hedef fiyatımıza yukarı yönlü bir risk oluşturacaktır.
Doğuş Otomotiv global emsallerine göre oldukça iskontolu durumda bulunuyor – Doğuş Otomotiv hisseleri 2013T Firma Değeri / FAVÖK rasyosu dikkate alındığında 8.2x ve Fiyat / Kazanç oranı göz önünde bulundurulduğunda ise 7.76x ile işlem görüyor. Bu oranlar ile Doğuş Otomotiv, global emsallerine göre Firma Değeri / FAVÖK rasyosunda %23 ve Fiyat / Kazanç oranında %47 iskontolu işlem görmekte. Bununla birlikte Şirket’in Fiyat / Kazanç oranı üç yıllık ortalaması olan 6.2x’in üzerinde bulunmaktadır.
Temettü veriminde Doğuş Otomotiv’in yine güçlü olması beklenirken, 2014 yılındaki temettü veriminin 2013 yılında dağıtılan (2012 yılı net kârından) temettüye kıyasla daha düşük olmasını bekliyoruz – Şirket, üç yıllık bir aradan sonra 2012 ve 2013 yılında temettü ödemesi yapmıştır. Bu temettü ödemelerindeki ödeme oranı sırasıyla %70.6 ve %86.0 olmuştur. Şirket’in 2013 yılı net kârından ödenmesini beklediğimiz temettü için ödeme oranı beklentisi %50-60 olmaktadır. 2014 yılında beklenen temettü veriminin, 2013’e kıyasla daha düşük bir oranda gerçekleşmesi beklenen dağıtım oran ı ve hisse fiyatında gerçeleşmesini öngördüğümüz yükseliş dikkate alındığında 2013 yılına kıyasla daha düşük olmasını bekliyoruz. Cari piyasa değerini dikkate alarak Şirket’in 2013 yılında ödemiş olduğu temettü için temettü verimi %11 olurken, 2014 yılı için temettü verimi beklentimiz ise %9.1’dir. Şirket, otomotiv sektörü hisseleri arasında 2013 yılında en yüksek temettü verimini yakalamıştır. Yine de %10’ların da üzerinde olan 2013 yılı temettü verimi gerçekleşmesi, piyasalarda Haziran ayı ile birlikte başlayan düşüşe paralel şirketlerin piyasa değerlerindeki azalışa bağlı olarak yüksek gözükmektedir.
Doğuş Otomotiv’in sadece lokal oyuncu olması riskleri gündeme getirebiliyor. Şirket’in fırsat oluşturabilecek Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde büyüme stratejisine rağmen, sadece lokal oyuncu olma pozisyonunu şimdilik koruyor. Satış gelirlerinin neredeyse tamamının yerel piyasadan olması, talebin yavaşladığı dönemlerde, ihracat yapan emsallerine kıyasla Şirket’in daha fazla dalgalanmaya maruz bir konumda olmasına yol açıyor. Bununla birlikte çoğunlukla Türk Lirası olarak yapılan yurtiçi satışlar da, Türk Lirası’nın hızlı değer kaybettiği dönemlerde Şirket’in kur riskine açık bir pozisyonda kalmasına yol açıyor. Şirket’in marjları, kurdaki yükselişi satış fiyatlarına yansıtamadığı ölçüde riske açık bir konumda bulunabilir.
Önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi beklenen hurda teşviki Doğuş Otomotiv için ekstra itici güç sağlayabilir – İçinde bulunduğumuz günlerde taslak çalışması ortaya çıkan hurda araç teşviki düzenlemesinde, 20 yaş ve üzeri araçlara nakit ya da vergi indirimi şeklinde teşvik verilmesi planlanıyor. Bununla birlikte kredi faiz desteği verilmesi opsiyonu da taslak teşvik yasasının içinde bulunuyor. Bu durumda, Türkiye’de 20 yaş üzerinde 4 milyon araç olduğu ve bunun 2 milyon kadarının binek araç olduğu dü şünüldüğünde teşvik yasasının Do ğuş Otomotiv için pozitif olabileceğini düşünüyoruz.
Önerimizi “AL” olarak koruyoruz . Doğuş Otomotivi’i değerlerken indirgenmiş nakit akımları ve emsallerinin şirket değeri ile kıyaslama yöntemlerini sırasıyla %70 ve %30 oranlarında kullandık. Oldukça kozervatif olarak değerlediğimiz Doğuş Otomotiv için, risksiz getiri oranı olarak %8.5, piyasa risk primini %5.0 ve sonsuz büyüme oranını da %2.5 olarak dikkate aldığımızda Şirket’in hedef piyasa değerini 2.7 milyar TL ve hedef fiyatını 12.45 TL olarak tespit etmiş oluyoruz. %37 yükseliş potansiyeli barındıran hedef fiyatımız, Doğuş Otomotiv’in 500’den fazla satıcı ile çok geniş bir dağıtıma ğına sahip olması, çe şitlilik arzeden iş yapısının güçlü marjlar sunması, düzenli nakit yaratma gücü ve çevre ülkelerdeki (çoğunlukla Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’ndeki) büyüme planlarını dikkate alıyoruz.
Şeker Yatırım 2013 Ekim Aylık Bülteni
Önemli Uyarı: HisseOnerileri.Com, özel izni olmadan hiç bir kurumun araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.