Haftalık Piyasa Stratejisi
Geçen hafta ticaret endeksi dışında gelene yayılan alımlarla endeks %3,17 alıcılı kapattı. En çok katkıyı sunana hisseler, Bist100’de BİST30 şirketleri dışında kalanlarda oldu. Bu endeksi ifade eden XYUZO %5,07 yükseldi. 30 endeks %2,52 ve bankacılık endeksi %2,28 alıcılı bir seyirle haftayı kapattı.
Bir önceki hafta Şubat enflasyon rakamının beklenenden daha düşük gelmesiyle başlayan algı iyileşmesi devam etti. 4. Çeyreğe ilişkin bilanço döneminin bitmesi, EURUSD paritesinin yükselmesi ve önümüzdeki dönemde şirket karlılıklarının daha yüksek gelebileceği beklentileri ile enflasyondaki ,iyileşme umutları borsaya yaradı. Teknik olarak 10.200 seviyesinin kırılmasıyla birlikte de teknik güçlenme de sağlanmış oldu.
Bunlarla birlikte ABD’nin Avrupa’ya uygulamayı planladığı ek gümrük tarifesi, Türkiye’yi Avrupa Birliği’nin geleceği açısından daha stratejik bir konuma taşıdı. Avrupa-Türkiye ilişkilerinde yaşanan iyileşme ve AB üyesi ülkelerden gelen, Türkiye’nin üyelik sürecini destekleyici açıklamalar, endeksteki pozitif ivmeyi destekleyen en önemli unsur oldu. Özellikle Trump’ın NATO’ya dair belirsizlik yaratan açıklamaları ve Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarına yönelik eleştirileri, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini olumlu etkileyen unsurular olarak öne çıktı. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaşanan bu gelişmeler endeksin güçlü görünümünü korumasına katkı sağladı. 7 Mart haftasında yabancıların hisse senedinde alıcı olmaları ve para girişinin sürmesi cesaretlendirici bir unsur olarak sürüyor.
Bu hafta ekonomik takvimin en önemli verisi Çarşamba günü gerçekleşecek Fed toplantısı olacak. Saat farkından dolayı Fed toplantısı 21:00’da gerçekleşecek. 21:30 ise Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Piyasa dinamikleriyle farklılaşan piyasa beklentisini anlamak adına önemli bir toplantı olabilir. Bu toplantıda bir faiz indirimi gelmeyeceğini düşünüyoruz. Ancak Mart ayı olması nedeniyle projeksiyonlar ve noktasal grafikler yayınlanacak. Bu nedenle yıl sonu için ekonomik aktivitelerin nerede beklendiği ve yıl sonu faiz indirim beklentilerini anlayacağımız bir toplantı olacak. Pazartesi günü Çin sanayi üretimi ve işsizlik oranı ile ABD perakende satışları takip edilecek. Salı günü Almanya ve Euro Bölgesinde ZEW beklenti anketleri, ABD kapasite kullanım ve sanayi üretim, Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası faiz kararı ve Japonya Merkez Bankası Başkanın konuşması ile sanayi üretim verisi ve Euro Bölgesinden TÜFE açıklanacak. Haftalık ham petrol stokları da Çarşamba günü gelecek. Perşembe günü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Çin Merkez Bankası faiz kararı, İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, Türkiye işsizlik oranı ile ABD konut piyasasına yönelik veriler gelecek. Cuma günü AB Liderler Zirvesi devam edecek. Japonya TÜFE, Türkiye ve Euro Bölgesi tüketici güveni takip edilecek.
Teknik olarak endeks çok kısa bir zamanda hızlı bir yol kaydetti. Teknik göstergeler hala güçlü olmakla birlikte düzeltme olması halinde 10490 seviyesinin güçlü bir destek olabileceğini ve satışların bu seviyeden karşılanabileceğini düşünüyoruz. 10.200 seviyesinin yukarı yönde kırılması ve bu seviye üzerinde güçlü hareketine devam etmesi teknik olarak önemliydi. Dolayısıyla geri çekilme boyunun kısa kalması beklenebilir. Yukarıda 11.400 seviyesi güçlü bir direnç buralardan kar realizasyonu gelmesini ancak önümüzdeki süreçte bu seviyenin de aşılmasını bekliyoruz.
Haftalık Takibimizdeki Hisseler
Takibimizdeki hisseler tamamen teknik analize göre belirlenmektedir. İşlem hacmi ve likiditesi yüksek 100 Endeks hisselerinden olmasına öncelik verilmektedir. Pozisyona giriş fiyatları Cuma günü kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılmaktadır. Hedefine ulaşmayan pozisyonlar stop loss seviyesinin altına inmediyse, bir sonraki Cuma günü kapanış fiyatından kapatılmaktadır. Belirlenen stop loss seviyeleri referans stop noktasıdır. Bu stop loss seviyesinin altında bir kapanış olması halinde referans değer gün sonu kapanış olarak alınacaktır.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni