Haftalık Değerlendirme
Geçtiğimiz hafta dünya borsaları desteklerle nefes aldı diyebiliriz. Haftanın son günü satışlar görülse de Borsalar haftayı yükselişle kapatmayı başardı. Fed’in aldığı tedbirler, 14 merkez bankası ile geçici swap hattı oluşturması, hazine tahvili ve konut kredisine dayalı alımlar yapacağını duyurması gibi önlemlerin yanında 2.2 trilyon $’lık ekonomik paketin ABD Kongresinden geçerek Trump tarafından imzalanması da başta ABD piyasaları olmak üzere dünya borsalarının nefes almasını sağladı.
Geçen Haftaki Yükselişler Tepkiydi
ABD S&P endeksi geçen hafta %10.3 yükselirken, Dow Jones %12.8, Nasdaq %9.05 değer kazandı. Alman DAX endeksi ise %8.3 yükseliş ile haftayı kapadı. Borsa İstanbul BIST100 endeksi ise %2.7 ile daha sınırlı bir yükseliş ile haftayı tamamladı.
Geçen haftaki yükselişler, sert düşüşlerin ardından yaşanan tepki yükselişiydi. ABD ve Avrupa endeksleri 22-günlük ortalamalarına doğru tepki yükselişi gösterdi ve Cuma günü bu noktalardan tekrar satışlar geldi. Borsa İstanbul endeksi ise 20-günlük ortalaması olan 97000 seviyesine kadar yükseliş gösteremedi ve 92300 seviyesinden geri döndü.
Gelecek İki Hafta Kritik
Koronavirüs dünyada yayılmaya devam ediyor. ABD Newyork, New Jersey ve Connecticut için zorunlu karantina açıklaması yaparken vaka sayısı en yüksek ülke konumuna geçti. Avrupa’da ise artışlar devam ediyor. Genel kanı vaka sayısındaki artışların gelecek iki hafta içerisinde zirveyi görebileceği ve yükseliş hızının yavaşlayacağı yönünde. Bütün hesaplar buna göre yapılıyor. İtalya bu konuda en kötü ülkelerden birisi olmasının yanında bugün açıklanan vaka sayısı son üç günün en düşük verisi geldi. Açıkçası iki hafta sonra ya da bir ay sonra virüs nasıl bir seyir izleyecek belirli değil. Ancak alınan önlemler her geçen gün daha fazla artarken, bunun etkilerinin görülme beklentisi normal.
Genel olarak iki ana düşünceyi söylemek mümkün. Piyasalar önümüzdeki iki haftayı belli bir aralık içerisinde dalga boyu yüksek şekilde dalgalanarak geçirebilir ve gelişmeleri görmek isteyebilir. İlerleyen süreçte vaka sayılarının kontrol altına alınması gibi gelişmeler ya da yeni bir ilaç veya aşı gibi gelişmeler dünya piyasalarında toparlanmaların güçlü şekilde devam etmesini sağlayacak görünüyor. Buna karşın vaka sayılarının kontrol altına alınamaması veya virüsün bir üst vitese atması gibi gelişmeler ise piyasalarda yeni satış dalgalarının oluşmasına ve tepki gösterdiği seviyelerinde altına gerilemesine neden olacak denilebilir.
ABD İstihdam Verisi ve Çin PMI Verileri Geliyor
Bütün dikkatler virüse çevrilmişken ekonomik verileri gündemde ikinci sıraya geçmiş olabilir. Ancak önümüzdeki hafta Çin verileri yakından izlenecek. Özellikle Mart ayı PMI verileri ekonomideki daralma hakkında fikir verecek görünüyor. Diğer yandan önümüzdeki haftanın genelinde Avrupa ve ABD PMI verileri bulunuyor. Bu veriler Mart ayı olup yine virüsün ilk etkilerini göreceğiz. Cuma günü ise ABD tarımdışı istihdam verisini alacağız. Beklentilerin çok değişebileceğini belirtmek gerek. Geçen hafta haftalık işsizlik verilerinin 3.2 milyon olduğunu dikkate almakta fayda var.
İçeride ise Cuma günü Mart ayı enflasyon verileri gelecek. Petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde aşağı yönlü askı yaratması beklenirken, gıda fiyatlarındaki seyir merakla bekleniyor.
ABD S&P endeksi
S&P endeksinde tepki yükselişi tamamlanmış görünüyor. 2630 seviyesi şimdilik direnç. 22-günlük ortalama 2685 seviyesinde şimdilik. S&P endeksi 22-günlük ortalamasının üzerine yükselmedikçe rahatlamadan bahsetmek zor. Tepkinin ardından tam ortalamadan geri dönerek yeni haftaya başlangıç yapıyoruz. Bu S&P eneksinde Cuma günü başlayan nedenle satışların devam etmesi muhtemel. 2350 seviyesi halen çok ciddi bir destek. Teknik olarak bu seviyeye kadar geri çekilmenin devam etmesi beklenebilir. Önemli olan S&P endeksinin 2350-2600 bölgeleri arasında bir dalgalanma mı yaratacağı yoksa 2350 seviyesinin altına sarkarak yeni bir satış dalgasına mı neden olacağı. Tüm borsalarda yeni bir satış dalgasının olması virüsün bir üst vitese geçmesi ile ilgili olacak görünüyor.
BORSA
Borsa endeksinde tepki 92300 seviyesi ile sınırlı kaldı. Borsa endeksi de tıpkı BD borsaları gibi haftaya Cuma günkü satışların devamı ile başlayacak görünüyor. Tepki sonrası geri çekilme devam edebilir. Ancak endeks nerede dengelenecek onu izliyoruz. Olağanüstü yeni bir gelişme olmaz ise endeksin 82000 ile 93000 arasında giderek azalan bir volatilite ile seyir göstermesini bekleriz. Yukarı doğru güçlendiğini söylemek için 93000 seviyesinin üzerine yükselmesi ilk adım olarak olumlu olabilir. Ancak daha önemlisi şuan 97000 seviyesinde olan ve her gün aşağı doğru gerileyen 22-günlük ortalamanın üzerine çıkması olacak. Bunu başardığı endeksin üzerindeki baskıyı attığını ve daha fazla güçlendiğini söyleyebileceğiz. Ancak bu olmadığı taktirde endekste her an satış dalgasının devamı mümkün olabilir.
82000 seviyesi kritik bir destek. Bu desteğin altına gerileme olması durumunda muhtemelen yeni bir satış dalgasından bahsediyor olacağız. Bu durumda 70000 seviyeleri gündeme gelebilir. Böyle bir gelişmenin virüs ile ilgili daha üst hıza yükselmesi, alınan önlemlerin işe yaramaması gibi yeni ve olumsuz algılamaların ortaya çıkması durumunda görülmesi beklenebilir.
İzle Gör Süreci Yaşanabilir
Özetle hem Borsa BIST100 hem dünya borsaları önümüzdeki iki haftayı izle gör psikolojisi ile geçirebilir. Bu süreçte geniş aralıklarda dalgalanmalar görebiliriz. Bu süreçte yeni dip görmeyebiliriz. Ancak beklenen gelişmeler gelmez ise moraller tekrar bozulabilir ve bu durumda tepki verilen seviyelerin altına düşüşler görebiliriz.
Stratejiler
Öncelikle bu dönemde hisse senedi alımlarının kredili olmaması, kısa vadede ihtiyacınız olduğu bir miktarla yapılmamasında fayda var. Ayrıca her zaman nakit bulundurmakta paranın tamamı ile giriş yapmamakta fayda var. Uzun vadede bekleyebilirim diyen yatırımcı için ideal yerler olabilir ancak kısa vade düşünenler için oynaklık yüksek olabilir. Bu da riski yükseltir.
Hisse pozisyonunu koruyanlar endeksin 82000 desteğini kırması durumunda VİOP’da endeks kontratında ya da varsa hissesinin VİOP kontratında pozisyon büyüklüğü kadar kısa pozisyon alarak olası bir ilave düşüşe karşı kendilerini koruma altına alabilirler.
Nakiti olup hisse almak isteyen yatırımcıların ise bu seviyelerde %25 gibi düşük bir oranda giriş yapması ve sonra bir süre izlemesi doğru olabilir. Yatırımcıların 82000 endeksi izlemeleri, bu seviye kırılırsa alımlarını bir süre ertelemeleri ve endeksin 70000 bölgesine doğru düşüp düşmeyeceğini takip etmeleri doğru olacaktır. Buna karşın endeksin 22-günlük ortalamasının üzerine yerleşmesi durumunda ise hisse oranı %50 seviyesine çıkarılabilir. Sürekli belirttiğimiz bir noktayı yeniden belirtiyoruz. Alımların mutlaka kademeli olması ve her alım fiyatı arasında %7-10 gibi aralıkların olmasına dikkat edilmelidir.
Savunma, Gıda, İlaç, teknoloji, yazılım (özelikle siber güvenlik yazılımı), devletten alım garantisi olan enerji şirketleri, sağlık ve telekomünikasyon sektörlerinin virüse karşı daha güçlü kalabileceklerini düşünüyoruz. Elbette düşmeyecekler anlamı çıkarılmamalı. Bu tarz şirketler düşüşlerden diğerlerine kıyasla daha az etkilenebilir. Diğer yandan yüksek temettü verimine sahip hisselerin de satışlara karşı daha dirençli olması beklenebilir. Ayrıca geri alım yapan şirketlerin hisseleri yine düşüşe karşı direnç gösterebilir. Bu sektörlere petrokimya sektörünü ekleyebiliriz. Hayatın her alanında kullanılan ürünler olması nedeni ile geçen hafta öne çıktığını gördük.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.