Haftalık Piyasa Stratejisi
Geçen hafta dünya için zor bir haftaydı. Hemen hemen her yerde satışların hızlandığını izledik. Çarşamba günü başlayan ve Cuma günü şiddetini artıran satış dalgasında BİST 100 endeksi %2,4 düştü. Dow Jones %2, DAX endeksi %3,5, S&P %2,2 ve Nasdaq %3,4 geriledi. Bu sabahta satışların devam ettiği Asya’da tablo daha da ilginç. Japonya piyasaları, Nikkei 225 ve Topix’in % 8′den fazla düşmesiyle bölgedeki kayıplara öncülük etti. Nikkei geçen hafta %16 gerilerken, KOSPİ endeksi %11 düştü. Nikkei ve Topix endeksleri 11 Temmuz’daki tüm zamanların en yüksek seviyesinden bu yana yüzde 20′nin üzerinde düşüş yaşadı.
Dünyada yaşanan satış dalgasının temelindeki en önemli neden resesyon kaygıları olduğuna yönelik genel bir algı var. Özellikle geçen hafta Çarşamba günü imalat PMI verilerinin beklentilerden kötü gelmesi ve sektörün daha derin bir daralmaya işaret etmesi satış reaksiyonun başlamasına zemin hazırladı. Dünyada hizmetler PMI verisi 50’nin üzerinde genişleme sinyalleri vermeyi sürdürürken, imalat PMI verisi beklenenin çok altında daralmaya devam etti. Bununla birlikte Cuma günü tarım dışı istihdam ile beraber gelen işsizlik oranın %4,1 beklentinin üzerinde %4,3 gelmesi satış dalgasını hızlandırdı. Bu hafta ekonomik dataların yoğun olduğu bir hafta değil ancak dünyada ekonominin gidişatını ifade eden verilerin takibi önemli olacak.
Bugün Türkiye’de Temmuz ayını yansıtan TÜFE verisi izlenecek. Temmuz ayı enflasyonunda geçen ay yapılan zamların etkisinin yaklaşın 1,7 ila 1,9 puan olması bekleniyor. Dolayısıyla %3’ün üzerinde bir verinin gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Buna karşın beklentinin üst sınırı olan %3,6’nın üzerinde bir enflasyon verisi gelmesi halinde olumsuz algılanarak baskıyı artırabilir. Bugün dünyada hizmetler verisi takip edilecek. İmalat PMI ile beraber hizmetler sektöründe de soğuma olması dünyada yaşanan satış baskısının sürmesine zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla bugün Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD hizmetler PMI verisi ile ISM imalat Dışı PMI verisinin oldukça yakından izlenmesinde fayda olabilir.
Salı günü Fed üyesi Daly’nin konuşması var. Bu gibi belirsiz ortamlarda Fed üyelerinin açıklamaları önemli olabilir. Yine Salı günü Almanya’dan fabrika siparişleri ve Euro Bölgesinden perakende satışlar izlenecek. Çarşamba günü ise Almanya sanayi üretimi, ham petrol stokları ile Perşembe günü ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, Fed üyesi Barkin açıklamaları ve bizim içerde Merkez Bankasının enflasyon raporu takip edilecek. Cuma günü Çin TÜFE, Almanya TÜFE, Türkiye sanayi üretim ve ABD fabrika siparişleri izlenecek.
Her düşüş bir alım fırsatı yaratmayabilir. Öncelikle düşüşün nerede tepki göstereceğini ve resesyon endişelerini dağıtabilecek temel bir gerçekleşmenin olup olmadığını izlemek faydalı olacaktır. Nasdaq vadelisinde şu an %6’ya varan düşüş hakim. Dolayısıyla piyasada düşüş eğilimi sonlanmış değil. Muhtemelen Borsa endeksinin sabah açılışında baskı devam edecektir. Şimdilik sakin kalmakta fayda var. Çok kısa vadeli bakan yatırımcılar nakit pozisyona hafta sonu riskini almak istemeyerek geçmiş görünüyor. Ancak endekste henüz düşüş eğilimi sonlanmamış göründüğünden kademeli alım için henüz uygun yerlerde değişiz.
2. çeyrek bilanço dönemi devam ediyor. Bugün Aygaz, Tüpraş ve Türk havayollarının bilançolarını alçağız. Küreselden gelen satış dalgasının yanında bilanço beklentilerinin güçlü olmaması da borsa endeksinin geri çekilmesini destekliyor olabilir. Güçlü bilanço iyi fiyatlamadan biraz uzaklaşabilir.
Teknik görünümde 10000 – 10200 seviyeleri oldukça güçlü destekler. Bist 100 endeksi hem yükselen kanalı hem de 50 günlük ortalamasını aşağı yönde kırdı. Dolayısıyla satış eğiliminin sürmesi beklenebilir. Teknik göstergelerde oluşan bozulma sürüyor. 10500 seviyesinin altında satış baskısının sürmesi halinde ilk etapta 10200 ve daha sonrasında 10000 seviyesine doğru satış baskısı hız kazanabilir. Bugün 10500 seviyesi üzerinde bir tepki gelirse tepkilerin kalıcı olup olmayacağını izleyeceğiz.
Takibimizdeki hisseler tamamen teknik analize göre belirlenmektedir. İşlem hacmi ve likiditesi yüksek 100 Endeks hisselerinden olmasına öncelik verilmektedir. Pozisyona giriş fiyatları Cuma günü kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılmaktadır. Hedefine ulaşmayan pozisyonlar stop loss seviyesinin altına inmediyse, bir sonraki Cuma günü kapanış fiyatından kapatılmaktadır. Belirlenen stop loss seviyeleri referans stop noktasıdır. Bu stop loss seviyesinin altında bir kapanış olması halinde referans değer gün sonu kapanış olarak alınacaktır.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni