Haftalık Piyasa Stratejisi
Borsa endeksi kısa haftayı %2,9 satıcılı tamamladı. Satışların en çok yoğunlaştığı sektör %7 ile iletişim oldu. Taş toprak endeksi %3,8, inşaat %3,7 ve ticaret endeksi %3,4’lük satış ile başı çekti. Bankacılık endeksi ise haftayı %1,7’lik satışla tamamladı. Bist 30 endeksi ise %3,37 satış yedi. Borsa endeksi bayram haftası dönüşünde kuvvetli bir hareket yapmazken, dünyada satış baskısı oldukça güçlüydü. Gelişmiş ülke borsaları ile kendimizi kıyasladığımızda satışların daha sınırlı kaldığını söylemek mümkün. Ancak 19 Mart’tan bu yana toparlama gücümüzün oldukça zayıf olduğunu belirtelim. Olumlu bir hava henüz yok. Teknik olarak 9800 – 9850 bandı direnç, 9500 altında kapanışlar negatif algıyı pekiştirebilir. Yatırımcı eğilimi hâlâ döviz, altın ve kısa vadeli faiz araçlarında yoğunlaşıyor. Bununla birlikte dünyada yaşanan satışlar da endeksteki baskıda etkili olmuş olabilir. Nasdaq geçen hafta %10 düşerken, S&P500 %8,7, Dow Jones %7,8, DAX %8,1, CAC40 %8, Nikkei ise %9 düştü. Bu hafta piyasanın ne kadar tepki vereceğini izleyeceğiz ancak dünyadan misilleme haberleri geldikçe güçlü bir piyasa hareketi görmeyebiliriz.
Haftaya hem yurt dışı hem de yurt içi gelişmeleri açısından güçlü bir piyasa olmayabilir. Yurt dışında tarife misillemeleri devam ettikçe satış baskısı sürebilir. Çin hisselerindeki satış baskısının sürmesini ve bunun tüm dünyaya yansımasını beklemekteyiz. Dolayısıyla dünyada güvenli limana olan taleplerde seçicilik yaşayabiliriz. ABD Doları ciddi bir güven kaybı yaşadı. Bu hafta Dolar endeksi (DXY) 102 seviyesinde bir miktar tepki çabasında olsa da dolar dünyada çok güçlü olmayabilir. Ons altında 3100 seviyesinin altında bir geri çekilme yaşadık. 50 haftalık ortalama olan 2950 seviyesi üzerindeki seyir devam ediyor. 3000 seviyesi üzerinde kalındıkça her geri çekilme yukarı yönlü bir fırsat olabilir .
Ekonomik takvimde pazartesi günü majör bir veri bulunmuyor. Salı günü de nispeten sakin. Ancak Salı günü Fed üyesi Daly’nin açıklamalarını takip etmekte fayda var. Piyasanın güçlü satış eğilimi ve Trump hamleleri sonrası Fed üyelerinden gelen açıklamalar piyasa algısının oluşmasında yardımcı olabilir. Çarşamba günü ham petrol stokları, FOMC üyesi Barkin açıklamaları ve 18 – 19 Mart’ta gerçekleşen Fed toplantısının tutanakları açıklanacak. Tutanaklar taze gelişmeleri içermediğinden önemli bir harekete neden olmasını beklemeyiz. Perşembe günü Çin TÜFE, Türkiye sanayi üretim, ABD TÜFE ve Fed üyelerinin açıklamaları izlenecek. Cuma günü ise İngiltere büyüme, sanayi ve imalat üretim verileri açıklanacak. Bununla birlikte Almanya TÜFE TCMB beklenti anketi, ABD ÜFE ve Fed üyesi Barkin açıklamaları takip edilecek. Yoğun gündemde Fed üyeleri ve ABD TÜFE Verisi ön plana çıkıyor.
Teknik olarak endeks 9800 seviyesi üzerinde kapatmadığı sürece güçlü bir eğilim oluşmasını beklemiyoruz. Kısa vadeli direnç konumunda olan 9600 seviyesi üzerinde kapanış olması halinde teknik tepki oluşabilir. Ancak dünyada satış baskısı sürdükçe 9160 seviyesine doğru baskı sürebilir.
Haftalık Takibimizdeki Hisseler
Takibimizdeki hisseler tamamen teknik analize göre belirlenmektedir. İşlem hacmi ve likiditesi yüksek 100 Endeks hisselerinden olmasına öncelik verilmektedir. Pozisyona giriş fiyatları Cuma günü kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılmaktadır. Hedefine ulaşmayan pozisyonlar stop loss seviyesinin altına inmediyse, bir sonraki Cuma günü kapanış fiyatından kapatılmaktadır. Belirlenen stop loss seviyeleri referans stop noktasıdır. Bu stop loss seviyesinin altında bir kapanış olması halinde referans değer gün sonu kapanış olarak alınacaktır.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni