Kantitatif Hisse Stratejisi 2.0
Raporu nasıl okumalıyız? – Hatırlanacağı üzere Haziran ayında yayınladığımız raporumuzda (burada) risk faktörü modellerinden nasıl hisse stratejisi oluşturulabileceğini, risk faktörlerinin ne anlama geldiklerini ve geçmiş dönem performanslarını irdelemiştik. Temmuz ayında ise strateji sepetlerini yayınlamıştık. Aylık raporda (burada) yayınladığımız Kantitatif Hisse Sepeti (KHS) Temmuz-Ağustos döneminde BIST-30 endeksine göre +%1,9 getiri sağlarken, yüksek düzey risk sepeti +%7,6, orta düzey risk sepeti +%5,2, düşük düzey risk sepeti ise +%2,3 göreceli getiri sağladı. Düşük düzey risk sepeti beklendiği gibi piyasaya göre daha düşük düzeyde bir oynaklık gösterdiğini gözlemledik.
Aylık kantitatif strateji raporlarımızda 4 farklı strateji sepeti bulacaksınız: (1) Kantitatif Hisse Sepeti (KHS): tüm faktörler içerisinde en yüksek sinyali üreten hisseler ham bir şekilde toplanarak oluşturulur. Strateji oluşturulmadan sinyal başarısını değerlendirir. Bu sepette 10 adet eşit ağırlıklı (EA) hisse senedi bulacaksınız. (2) Düşük Düzey Risk Sepeti: en düşük oynaklığa sahip stratejiyi oluşturmak için optimizasyon yapılır, 20 adet EA hisse içermektedir. (3) Orta Düzey Risk Sepeti: riske göre ayarlanmış getiriyi azami seviyeye getirmek için optimizasyon yapılır (örneğin Sharpe rasyosunu maksimize etmek), 20 adet EA hisse içermektedir. (4) Yüksek Düzey Risk Sepeti: steli uzun vadeli olarak görülmesini, b) bir sepet mantığıyla önerilerin birlikte alınıp/satılmalarını, crateji getirisini azami seviyeye getirmek için optimizasyon yapılır, 20 adet EA hisse içermektedir.
Aylık sepet önerileri – Kantitatif sepetleri değerlendirirken, a) önerililerin göreceli uzun vadeli olarak görülmesini, b) bir sepet mantığıyla önerilerin birlikte alınıp/satılmalarını, c) riski azaltmak adına mevcut korunma yöntemlerinin kullanılması (örneğin vadeli kontratlar ile BIST30 endeksinin açığa satılması gibi), d) sepetler içinden tek hisse seçilecekse, temel ve teknik analiz yöntemlerinden destek alınmasını, e) olası kayıplar durumunda belirli bir stop-loss (örn. %5) stratejisinin de kullanılmasını öneririz.
Geleceğe yönelik beklentilerimiz – Küresel piyasalardaki risk iştahının göreceli olarak azaldığı bir dönemin ardından Eylül ayında, oynaklığın artacağını ve piyasalardaki hareketlerin daha çok yurtdışı piyasalardan gelecek haber akışına bağlı olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri, Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimine yönelik yatırımcıların beklentileri ve küresel büyüme dinamiklerine dair haber akışının ön planda olacağını düşünmekteyiz. Yurtiçinde ise yatırımcıların 12 Eylül tarihinde düzenlenecek olan MB PPK toplantısına odaklanacaklarını düşünüyoruz. Eylül ayında Orta Düzey Risk Sepeti’nin performasının ön plana çıkmasını beklemekteyiz. Stratejilerle ilgili daha detaylı bilgi için lütfen ilgili bölümlere bakınız.