Öneri: AL
Hedef Fiyat: TL 320
Önceki Hedef Fiyat: TL 220
Hedef Getiri %121
Türkiye’nin İlk Büyük Ölçekli Enerji Depolama Yatırımı
Türkiye’nin ilk büyük ölçekli enerji depolama lisansı Kontrolmatik’in iştiraki olan Progresiva Enerji’ye verildi. Şirketten KAP’a yapılan açıklamaya göre Kontrolmatik’in bağlı ortaklıklarından Progresiva Enerji Yatırımlarına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, 20 yıl süreyle elektrik enerjisi ve/veya kapasitesi ticareti yapmak üzere Tedarik Lisansı verilmiş olup, Progresiva ESS-1 müstakil enerji depolama tesisine ilişkin olarak da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamında bir yıl ve tesisinin inşası için de 18 aylık süre tanınmıştır. İstanbul Silivri’de kurulacak olan Lityum-İyon Enerji Depolama Tesisi , 250MW bağlantı gücüne ve 1 GWh toplam enerji depolama kapasitesine sahip olacaktır. Verilen lisans Türkiye’nin ilk büyük ölçekli enerji depolama lisansı olup, tesis devreye girdiğinde dünyadaki en yüksek kapasiteli enerji depolama tesisleri arasında da yer alacaktır. Li-Ion depolama birimleri ve sistemleri kullanacak olan tesis öncelikle rüzgar ve güneş üreticileri olmak üzere yenilenebilir enerji sektörünün acil ihtiyacı olan etkin arz sunumu ve güvenliğini sağlayacak sistemleri kurmak üzere hazırlıklarını tamamlamıştır.
Enerji güvenliği yükselen jeopolitik riskler ile birlikte çok önemli hale gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yaşanan enerji arz sorununa ek olarak yükselen bölgesel jeopolitik riskler enerji depolama sistemlerinin bir an önce kurulmasının önemi bir kez daha teyit etmiştir. İlgili devlet kurumlarının açıklamaları da enerji arz güvenliği için gerekli adımların ivedilikle atılacağını teyit etmektedir. Progresiva’nın kuracağı depolama tesisi tam kapasite devreye girdiğinde Trakya ve İstanbul bölgesinin (Anadolu yakası dahil) kurulu kapasitesinin yaklaşık %15’ini depolayabilecektir. Trakya ve İstanbul bölgesinin kurulu kapasitesinin (6.6 GW) yaklaşık %60’ının (4.2 GW) yenilenebilir enerji olduğu göz önüne alınırsa, Progresiva bu kapasitenin yaklaşık % 25’ini depolayabilecektir. Trakya ve İstanbul bölgesi 2021 yıl sonu rakamları ile Türkiye’nin kurulu kapasitesinin %6.5’una sahipken, Türkiye’deki yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %20’sini yapmıştır (Tablo 2). Dolayısı ile Trakya ve İstanbul’un enerji depolama ihtiyacı hem güvenlik hem de finansal anlamda öne çıkmaktadır.
Kontrolmatik’in enerji depolama için yaklaşık 250 mn USD yatırım yapmasını beklemekteyiz. Güncel yüksek kapasiteli (utility scale) Li-İon batarya fiyatları ve tesisin devreye alınması için gereken diğer periferel yatırım tutarı hesaplamalarımıza göre 1GW kapasiteli bir depolama tesisi için 230-260 mn USD düzeyindedir. Diğer bir deyişle bu büyüklükteki bir depolama tesisi için 230-260 bin USD/MW bir yatırım gerekmektedir. Şirket yönetimi bu kapasitenin yarısının 2023 yılında, kalanın ise 2024 yılında işletmeye alınmasını hedeflemektedir. Şirketin bu yatırımı %75/%25 borç/özkaynak oranı ile yapacağını varsayarak, gereken finansmanın (~180 mn USD) yeşil ve yenilenebilir enerji yatırımlarına uzun vadeli ve düşük faizli kaynak sağlayan uluslararası kalkınma bankaları tarafından ve/veya yeşil kredi sağlayan yerli ya da yabancı ticari bankalardan sağlanabileceğini ön görmekteyiz. Modelimize göre bu yatırım USD bazında yaklaşık 8-9 yılda geri dönüş sağlamaktadır (Tablo1).
Progresiva’nın tam kapasiteye geçeceği 2024 yılı sonunda yaklaşık 30 mn USD VAFÖK yaratmasını beklemekteyiz. Progresiva’nın gelirleri ana olarak aşağıdakilerden oluşacaktır: 1) TEİAŞ adına elektrik depolama (Primer ve Sekonder Frekans Kontrolü) , 2) dengeleme (elektrik üreticileri), 3) elektrik alım-satım arbitrajı (elektrik üreticileri) ve 4) tersiyer frekans kontrolü (elektrik üreticileri). Beklediğimiz toplam gelirlerin yaklaşık yarısının frekans kontrol kalemlerinden, kalanının ise alım-satım gelirlerinden oluşacağını öngörmekteyiz. Tesiste kullanılacak olan Li-İon bataryalarının önemli bir bölümü halihazırda yatırıma başlanmış olup yıl sonunda üretime geçmesi planlanan Kontrolmatik’in iştiraki olan Pomega’dan tedarik edilecektir.
Kontrolmatik hissesi için hedef fiyatımızı 220 TL’den 320 TL’ye yükseltiyoruz. Bir önceki raporumuzda belirttiğimiz üzere enerji depolama işi şirket için oluşturduğumuz değerleme modeline dahil edilmemişti (Tablo 3). Lisansın alınması ve bunu takiben şirketin gerekli finansmanı bu yıl içinde sağlayacağını varsayarak enerji depolama işini modelimize dahil ettiğimizde şirketin 2023T ve 2024T VAFÖK’ü sırasıyla 1.7 milyar TL ve 2.3 milyar TL’ye yükselmektedir. Değerleme modeli tablosunda görüleceği üzere şirketin diğer iş kollarının değerlemelerinde bir önceki rapora göre bir değişiklik yapmıyoruz. Dolayısı ile şirket için ön gördüğümüz hedef piyasa değerindeki artışın tümü enerji depolama işinin değerlemeye dahil edilmesinden kaynaklanmaktadır. Enerji depolama işinin adil piyasa değerini 3.1 milyar TL olarak belirliyoruz. Bu değer enerji depolama işinin üretmesini beklediğimiz 2023T VAFÖK’üne göre 8.0x, 2024T VAFÖK’üne göre ise 5.0x çarpana karşılık gelmektedir.
Şirketin özellikle yeni girdiği iş kollarının (Li-İon batarya, enerji depolama ve IoT) önümüzdeki dönemde şirketin gelirlerinde ve VAFÖK’ünde çok hızlı bir büyümeye neden olacağına inanmaktayız.
Kaynak: İnfo Yatırım