Koza Altın Hisse Önerisi / Halk Yatırım – (30.04.2021)

Öneri: AL

Hisse Fiyatı: 108,40 TL
Hedef Fiyat: 132,80 TL
Getiri Potansiyeli: %22

– Beklentileri aşan net kar. 1Ç21’de Koza Altın’ın net karı yıllık bazda %68 artışla 662 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan rakam, kurum beklentimizin %33 ortalama piyasa beklentisinin de %19 üzerinde bulunuyor (Kurum beklentimiz: 498 milyon TL, ortalama piyasa beklentisi: 557 milyon TL). Net kar marjı da yıllık bazda 21,4 puan artışla %78 seviyesine yükseldi. Net kar rakamının beklentimizi aşmasında, yatırım faaliyetlerinden gelirler kaleminde görülen güçlü artış etkili oldu. Alt kalemleri incelediğimizde, şirketin faiz gelirlerinin önceki yılın aynı dönemine göre %117 artışla 244 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Kur farkı gelirleri de %190 artışla 179 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Beklentilerin altında kalan FAVÖK rakamı karşısında faiz ve kur farkı gelirinin desteği ile net karda görülen güçlü artıştan dolayı ilk çeyrek finansallarının hisse performansına etkisinin nötr olacağını düşünüyoruz.

– Altın Ons fiyatlarındaki yükseliş ve kur hareketinin desteğiyle yükselen satış gelirleri. Şirketin net satış gelirleri 1Ç21’de yıllık bazda %22 artış kaydederek 849 milyon TL seviyesinde, kurum beklentimizin %5,4 üzerinde, ortalama piyasa beklentisine ise paralel gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 805 milyon TL, ortalama piyasa beklentisi: 840 milyon TL). Sosyal mesafe önlemleri sebebiyle üretimde görülen düşüş paralelinde satış hacminde görülen azalış karşısında, TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve Altın Ons fiyatlarındaki güçlenme gelirlerdeki artışta etkili oldu. Bu dönemde, Altın Ons fiyatlarının yıllık bazda %13 değer kazanmasının yanı sıra, ortalama USDTRY kurunun 1Ç21 döneminde yıllık bazda %21 yükselmesinin etkisiyle, altın fiyatları TL bazında yıllık olarak %37 artış kaydetti. Üretim tarafında, bu dönemde Kaymaz tesisinde üretilen altın miktarı yıllık bazda %51 azalırken, Himmetdede tesisinde ise üretim önceki yılın aynı dönemine göre %9 artış gösterdi. Ovacık tesisinde de üretim yıllık bazda %24 yükseliş kaydetti. Ancak Mastra tesisinde bu dönemde üretim yapılmadı (1Ç20: 11.464 ons). Bu bağlamda, çeyreksel toplam üretim yıllık bazda %13 azalış kaydederek 62.521 ons seviyesinde, beklentimizin %4 üzerinde gerçekleşti. Böylece satılan ons bazında altın miktarı da yıllık bazda %11 azalarak 63.852 ons seviyesinde gerçekleşti.

– Piyasa beklentisinin altında operasyonel karlılık. Bu dönemde şirketin FAVÖK’ü yıllık bazda %1 düşüş kaydederek 413 milyon TL seviyesinde, kurum beklentimizin ve piyasa beklentisinin ise %15 altında gerçekleşti (Kurum beklentimiz: 489 milyon TL, ortalama piyasa beklentisi: 486 milyon TL). Böylece, geçen yılın aynı döneminde %60 olan FAVÖK marjı yıllık bazda 11,3 puan düşüş kaydederek bu dönemde %48,7 seviyesine geriledi. Ons başına nakit maliyetler 1Ç21’de salgının üretim cephesinde devam eden yansımaları ve devlet hakkı giderlerine yapılan %88’lik zam nedeniyle yıllık bazda %45,3 artış kaydederek 917$/ons seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca, genel yönetim giderlerinde personel giderlerinden kaynaklı olarak görülen %97’lik yükselişe ek olarak, artan sondaj faaliyetleri nedeniyle araştırma-geliştirme giderlerinde önceki yıla göre kaydedilen %81’lik artış da FAVÖK’teki zayıf görünümde etkili olan diğer unsurlar olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Halk Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!