Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (30 Mart – 3 Nisan 2020)

Borsada dalgalı seyirle birlikte destek ve denge arayışı sürüyor. Hisse bazlı seçicilik çok zayıf, genele yaygın bir düşüş hareketi var. Döviz kurlarında yükseliş eğilimi sürüyor.

Koronavirüs piyasaların gündemi olmaya devam ediyor. Sağlık krizi ekonomik durgunluğu tetikleyince 2008 krizinden tanıdık tedbirler uygulamaya kondu. Faiz düşüşü ile birlikte görülmedik büyüklükte likidite verildi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) limitsiz likidite vaadi, ardından ABD hükümetinin 2 trilyon dolarlık teşvik paketi piyasaların sakinleşmesinde önemli rol oynadı. Bununla birlikte Fed Başkanı Powell gerekirse yeni tedbirlerin gelebileceğini açıkça beyan etti. Fed bilançosu ilk defa 5.2 trilyon doları geçti. Daha da artması muhtemeldir. Yapılanlar çözüm mü? Süreç uzadığı takdirde piyasaları ve reel ekonomileri tahrip etmeyi sürdürecek. Çin’den virüsle mücadele konusunda nispeten başarılı olunduğu, Rusya’dan ise virüse karşı ilaç bulunduğu yönünde teyide muhtaç açıklamalar geliyor. Fakat virüsün etkileri özellikle Avrupa ve ABD olmak üzere dünyada ağır şekilde hissediliyor. ABD’nin Koronavirüs’ün yeni merkezi olması, New York’un zorunlu karantina altına alınabileceği ve alınan önlemlerin 30 Nisan’a kadar uzatıldığı haberleri durumun ciddiyetini gösteriyor. Mevcut durumda para ve sermaye piyasaları açısından teşvik ve tedbir paketleri destekleyici olsa da reel ekonomiler için aynı şeyleri söylemek zor. Petrol fiyatlarının tarihi dip seviyelerine yakın seyretmesi dışında son açıklanan ABD haftalık işsizlik başvurusu 1982 yılından bu yana en yüksek seviyesi olarak 3.3 milyon olarak gerçekleşti. Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Borsalar düşük faiz ve likidite bolluğuyla kısa sürede kayıplarının bir kısmını telafi ettiler. Ancak sonuçta yaşanan bir tepki çıkışı. Henüz dipten dönüş demek zor ve erken. Para piyasalarında ise dengeler sürekli değişiyor. Krizin ilk günlerde nakde geçme eğilimine bağlı olarak ABD doları değerlendi, “güvenli liman” oldu. Ancak Fed başta olmak üzere merkez bankaları piyasaya bolca nakit pompalayınca ABD doları artan risk iştahının da etkisiyle zayıfladı. Euro değer kazanırken altın (ons/dolar) tekrar yükselişe geçti ve güvenli liman özelliğini geri aldı. Dışarıda likidite ihtiyacı sürdüğü için ABD dolarında çok fazla da zayıflama beklemek bu aşamada doğru olmaz. Birbirini tamamlayan merkez bankaları ve devlet tedbirleri piyasaları biraz sakinleştirse de negatif havanın dağıldığını söylemek bu aşamada zor.

Endeks uzun dönem trend destek seviyelerinin altında hareketini sürdürüyor. İlk önemli destek 85.600 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 84.000 ve 82.000 seviyelerinde. İlk dirençler ise 90.000 ve 91.000-92.300 seviyelerinde görülüyor. Tepki çıkışının devamı için 92.300 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda sonraki direnç seviyesi 93.000 ve 96.000 olarak görülüyor. Endekste satış baskısı sürmekle birlikte destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir.

Zeynel Balcı / Meksa Yatırım – Stratejist
Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!