Rasyonel politikaların devam edeceği ve dezenflasyon sürecinin hızlanacağı beklentisi yurt içi piyasaları destekliyor…
➢ Global piyasalar Ağustos ayında, merkez bankalarının açıklamalarına odaklanacak. Ayın ilk gününde gerçekleşecek toplantı ile İngiltere Merkez Bankası’nın 25 baz puan ile faiz indirimlerine başlayan ikinci büyük merkez bankası olması bekleniyor. 22-24 Ağustos tarihlerinde ise Fed üyelerinin katılım gerçekleştireceği Jackson Hole sempozyumu takip edilecek. Ağustos ayında Fed toplantısı bulunmadığından piyasalar sempozyumdan çıkacak mesajlara odaklanacak. Ayrıca ay boyu açıklanacak olan makro veriler, jeopolitik risklerdeki gelişmeler ve ABD’de seçime ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecektir.
➢ Yurt içinde 8 Ağustos’da yapılacak olan yılın ikinci enflasyon raporunun sunumu takip edilecek. Diğer taraftan ay boyu Merkez Bankası’nın faiz kararını, uygulanan ekonomi program ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanacak tedbirler de yakından takip edilecektir. BİST tarafında 2024’ün ikinci çeyreğine ilişkin finansallar açıklanmaya başlanırken, enflasyon muhasebesine ilişkin öngörülebilirliğin de artmasıyla hedef fiyatlarda revizyonlar gerçekleşmesini ve hisse bazlı ayrışmaların belirginleşmesini bekliyoruz.
➢ Moody’s’in not artırım beklentileri ile yükseliş trendini sürdüren Borsa İstanbul Temmuz ayında TL bazlı yeni rekor seviyeler olan 11.252 seviyelerini test etti. Moody’s’in beklentilerin üzerinde iki kademe not artışına rağmen kısa vadeli beklentinin sonlanması nedeniyle ay sonunda kar satışları ile karşılaştı. Ay sonunda kazançlarının bir kısmını geri veren BIST 100 Endeksi ayı %0,1 düşüş ile 10.638,58 puandan tamamladı. Sınai endeks ayı %0,7 artışla tamamlarken, Bankacılık Endeksi ise negatif ayrışarak %3,54 düşüş ile tamamladı.
➢ Kısa vadede endeksi yukarı yönde itici önemli bir gelişme bulunmaması nedeniyle Ağustos ayının önemli bir kısmında endeksin dalgalı bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Ancak, ay sonuna doğru ise 6 Eylül’de yapılması beklenen Fitch’in Türkiye değerlendirmesi öncesi piyasalara ilişkin iyimserlik artabilir. Bütün gelişmeler doğrultusunda BİST’de olası geri çekilmelerde makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek orta vadeli yükselen trendin korunmasını bekliyoruz.
➢ Bu beklentiler ışığında BIST 100 Endeksi için 12 aylık 13.000 puan olan hedefimizi ve hedef değerimizin cari endekse göre %22 getiri potansiyeli taşıması nedeniyle AL önerimizi koruyoruz. MSCI Turkey endeksi 2024T 6.65x ve 1.31x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 49% ve 23% iskontolu işlem görmektedir.
➢ Bu ay model portföyümüzde değişikliğe gitmiyoruz.
Piyasa Riskleri
➢ Son gelişmeler sonrasında ABD seçimlerinin Cumhuriyetçilerin lehine yaşanan gelişmeler sonrasında Trump’ın kazanması ABD ekonomi politikalarında makas değişikliğine neden olması,
➢ Enflasyondaki katılığın devam etmesi ve global merkez bankalarının faiz indirim sürecini gelecek yıla ötelemesi,
➢ Yurt içinde uygulanan dezenflasyon politikalarına rağmen enflasyonda beklenen düşüşün gerçekleşmemesi,
➢ Yumuşak iniş beklentilerine rağmen özellikle majör ekonomilerde resesyon riskinin belirgin hale gelmesi ve faiz indirimlerinin hızlanarak oynaklığın artması.
Model Portföy Önerileri
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Strateji Bülteni