Nisan Kantitatif Analiz Raporu
Nisan 2020 – Sistematik stratejilerle bağışıklık kazanın
Raporu nasıl okumalıyız? – Hatırlanacağı üzere Haziran ayında yayınladığımız raporumuzda (burada) risk faktörü modellerinden nasıl hisse stratejisi oluşturulabileceğini, risk faktörlerinin ne anlama geldiklerini ve geçmiş dönem performanslarını irdelemiştik. Temmuz ayında ise ilk strateji sepetlerini yayınlamıştık. Son aylık raporda (burada) yayınladığımız Kantitatif Hisse Sepeti (KHS) Ocak-Mart döneminde BIST-30 endeksine göre +%1,2 ek getiri sağlarken, yüksek düzey risk sepeti +%3,0, orta düzey risk -%2.2, düşük düzey risk sepeti ise +%1,8 göreceli ek getiri sağladı. Düşük düzey risk sepeti beklendiği gibi piyasaya göre daha düşük düzeyde bir oynaklık gösterdiğini gözlemlemeye devam ettik. Yayımlanmaya başladıkları tarih olan Temmuz 2019’dan itibaren dönemsel KHS, BIST-30 endeksine göre +%16,7 (yıllık %36) getirirken, yüksek düzey risk sepeti +%28,1 (yıllık %64), orta düzey risk sepeti +%14,4 (yıllık %31), düşük düzey risk sepeti ise +%15,9 (yıllık %34) dönemsel ek getiri sağladı.
Aylık kantitatif strateji raporlarımızda 4 farklı strateji sepeti bulacaksınız:
(1) Kantitatif Hisse Sepeti (KHS): tüm faktörler içerisinde en yüksek sinyali üreten hisseler ham bir şekilde toplanarak oluşturulur. Strateji oluşturulmadan sinyal başarısını değerlendirir. Bu sepette 10 adet eşit ağırlıklı (EA) hisse senedi bulacaksınız.
(2) Düşük Düzey Risk Sepeti: en düşük oynaklığa sahip stratejiyi oluşturmak için optimizasyon yapılır, 20 adet EA hisse içermektedir. Risk iştahının düştüğü dönemlerde göreceli getirisinin artması beklenebilir.
(3) Orta Düzey Risk Sepeti: riske göre ayarlanmış getiriyi azami seviyeye getirmek için optimizasyon yapılır (örneğin Sharpe rasyosunu maksimize etmek), 20 adet EA hisse içermektedir. Piyasanın yönü net belirlenemediği durumlarda piyasaya katılmak için kullanılabilir
(4) Yüksek Düzey Risk Sepeti: strateji getirisini azami seviyeye getirmek için optimizasyon yapılır, 20 adet EA hisse içermektedir. Risk iştahının arttığı dönemlerde göreceli getirisinin artması beklenebilir.
Aylık sepet önerileri – Kantitatif sepetleri değerlendirirken, a) önerililerin göreceli uzun vadeli olarak görülmesini, b) bir sepet mantığıyla önerilerin birlikte alınıp/satılmalarını, c) riski azaltmak adına mevcut korunma yöntemlerinin kullanılması (örneğin vadeli kontratlar ile BIST30 endeksinin açığa satılması gibi), d) sepetler içinden tek hisse seçilecekse, temel ve teknik analiz yöntemlerinden destek alınmasını, e) olası kayıplar durumunda belirli bir stop-loss (örn. %5) stratejisinin de kullanılmasını öneririz.
Geleceğe yönelik beklentilerimiz – Nisan ayında da; virüs ve resesyon korkuları piyasalar üzerinde yüksek etki bırakmaya devam edecek. Şimdilik “düşük düzey risk sepeti” (Sayfa 8) dışında bir risk düzeyi önermiyoruz. Ayrıca, portföy değerinizin %80-%120’si kadar bir hedge rasyosu ile BIST30 vadeli kontratını kullanarak hedge yapmanızı tavsiye ederiz.