Öneri: Endeksin Üzerinde Getiri
Mevcut Fiyat (Kapanış ) 39,10 TL
Hedef Fiyat 59,05 TL
Getiri Potansiyeli 51,0%
Güçlü toparlanma…
2019 Aralık ayında ilk Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından 2020 yılının ilk çeyreğinde COVID-19 salgını tüm dünyaya yayılmış ve salgın kaynaklı küresel kriz dünya havacılık sektörünü derinden etkilemiştir. 2020 yılının sonuna doğru aşılama çalışmaları başlamıştır. Aşılanma oranlarındaki ilerlemeler, hükümetlerin uyguladıkları sınırlamaları kademeli olarak kaldırmaları, yolculuk etmek isteyenlere güven vermiş ve yolcu sayılarında 2021 yılında 2020 yılına kıyasla ciddi artışlar yaşanmıştır.
Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmaya başlanması ve uluslararası kabul bulan aşı pasaportu uygulaması ile gelen olumlu vaka sayıları istatistikleri ile iç hat ve dış hat uçuşları tekrar başlamıştır. 2020 yılındaki gibi, 2021 yılında da THY yolcu tarafındaki boşluğu kargo taşımacılığı ile telafi etmeye çalışmış ve bunu kısmen başarmıştır.
Yolcu kapasitesinin 2019 yılının aynı dönemine göre %39,7 oranında gerilediği 2021 yılında, iç hatlarda %78,4 (2019: %86,2) dış hatlarda ise %66,2 (2019: %81) doluluk oranı ile yolcu taşınmıştır.
THY’nın 4Ç21 FAVÖK rakamı piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken kredi ve kiralama yükümlülüklerinden kaynaklanan kur zararlarının etkisiyle şirketin 4Ç21 net karı beklentinin altında kalmasına neden olmuştur.
Türk Hava Yolları 2021 yılında toplam 45 milyon yolcu taşımıştır. Bu yolcu sayısı ile 2019 yılı yolcu sayısının %60’ına ulaşmıştır. 2021 yılında arz edilen kapasite (AKK) 2019 yılının %68’ine ulaşmıştır. Bununla birlikte Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (Eurocontrol) verilerine göre Türk Hava Yolları 2021 yılında network taşıyıcılar arasında günlük ortalama 938 adet uçuş sayısı ile Avrupa’da en fazla sefer yapan havayolu olmuştur. İstanbul Havalimanı ise 2021 yılının genelinde yolcu hareketi en fazla olan havalimanı olarak kayda geçmiştir.
2021 yılında trafik ve finansal sonuçlara göre Türk Hava Yolları, bir önceki yıla göre (2020) yolcu gelirlerinde %69, kargo gelirlerinde ise %48 oranında artış gerçekleşmiştir.
Doların yıl boyunca Euro, Frank ve Yen karşısındaki seyri Şirket’in dolar bazlı gelirlerindeki düşüş ve yüksek yabancı para borçlarından dolayı finansal olarak Şirket’i olumsuz yönde etkilemekle beraber faaliyetlerdeki toparlanma performans üzerinde pozitif etki yapmaktadır. Şirket mevcut Covid-19 etkilerinin hafiflemesi ile daha öne ötelenmiş olan uçak teslim alım tarihlerini gerçekleştirmeye başlamıştır.
Borçluluğunun yüksek olması nedeniyle finansal kaldıracı yüksek olan THYAO’nun FD/FAVÖK ve İNA değerlemelerine duyarlılığı oldukça fazladır. Çarpanda ya da İNA parametrelerinin herhangi birisinde meydana gelen ufak bir oynama şirketin hedef piyasa değerinde büyük volatiliteye sebep olmaktadır. THYAO için 2022 beklenti FAVÖK rakamı ve Şirket’in ortalama Cari&Forward FD/FAVÖK ve Cari&Forward F/K çarpan ortalamalarına göre hesapladığımız çarpan değeri ile İNA’dan hesapladığımız değere eşit ağırlık vererek THYAO hissesi için 12 aylık hedef fiyatımızı 15,80 TL’den 59,05 TL’ye yükseltiyor ve Endekse Paralel Getiri tavsiyemizi Endeksin Üzerinde Getiri olarak revize ediyoruz.
Büyüyen bir şirket konumundaki THYAO’nun gelecek potansiyeli pandemi nedeniyle sekteye uğramış olsa da 2021 yılındaki güçlü toparlanma ile umut vaad etmektedir. Şirket mali tablolarını dolar bazlı takip etmesinin pozitif etkilerini görmesine rağmen yüksek kaldıraç riski, Covid-19 yeni varyasyon riskleri, petrol fiyatlarındaki belirsizlik ve Rusya-Ukrayna savaşı etkisi ile hisse fiyatı baskılanmaya devam edebilir.
Kaynak: Bizim Menkul