Vakıfbank Hisse Önerisi – Garanti Yatırım
Potensiyel Getiri 31%
Vakıfbank 2Ç15 sonuçlarında çeyreklik bazda %11 azalma ile 386mn TL net kar açıkladı. Yılın ilk yarısında ise toplam kar yıllık bazda %14 artarak 821mn TL oldu. Vakıfbank’ın özkaynak karlılığı ise 1Y15’te %11.0 oldu. (2014: %13) Açıklanan net kar, bizim beklentimiz olan 391mn TL’ye paralel ve piyasa beklentisi olan 405mn TL’nin ise hafif altında gerçekleşti. TÜFE’ye endeksli bonoların olumlu katkısı hızlı artan TL mevduat maliyetlerini nötralize etti. Banka yönetimi, 2015 beklentilerinde ülke büyümesi beklentisini %3-3.5 aralığından, %2.9’a çekti. Ancak, kredi ve mevduat tarafında TL’nin değer kaybetmesi defterleri halihazırda büyüttüğü için revizyon yapılmadı. Marj ve aktif kalitesi tarafında muhafazakar görüşümüzü tahminlerimize yansıtmıştık, bu aşamada tahminlerimizde değişiklik yapmıyoruz ve Vakıfbank için 12 aylık hedef fiyatımız 5.45TL’yi ve “Endeks Üzeri Getiri” tavsiyemizi koruyoruz.
Vakıfbank muhafazakar karşılık politikasını değiştirip sermaye yeterliliğini ve karlılığını artırmayı planlıyor. Vakıfbank’ın, %93 seviyesinde olan karşılık ayırma oranı sektör ortalaması olan %74’ün bir hayli üzerinde. Telekonferansta bu oranın rahatlıkla %90’ın altına düşeceği ancak sektör ortalamasının da yine üzerinde kalmaya devam edeceği belirtildi. Hesaplamalarımıza göre 10 puanlık azaltma yaklaşık 430mn TL civarında bir karşılık iptali ve gizli kar potansiyeli yaratıyor. Bunun sermaye yeterlilik oranın etkisi ise 45baz puan. Banka ayrıca, sabit kıymetlerini yeniden değerleyerek çekirdek sermayesini güçlendirmeyi planlıyor. Hatırlatmak gerekirse, sabit kıymet değerlemesi gelir tablosuna etki yapmazken sadece sermaye yeterliliğini etkiler, karşılık iptali ise her ikisine de pozitif katkı yapabilir. Vakıfbank önümüzdeki dönemde bu aksiyonları alarak %10.4 ile kapsamımızdaki bankalar içerisinde en düşük seviyede olduğu çekirdek sermayesini desteklerken, 3Ç’de yazılmaya başlanacak olan 180mn TL tutarındaki bir defaya mahsus NPL’sini olumsuz katkısını bertaraf etmeye çalışacak. Çeyreklik bazda 50 baz puan artan TL mevduat maliyetleri net faiz marjını baskılayan bir unsur olmuştur. Böylece, kredi mevduat makası 36 baz puan daralırken, TÜFE’ye endeksli bonoların pozitif katkısı dolayısyla net faiz marjı çeyreklik bazda 33 baz puan artmıştır
Önemli Uyarı: HisseOnerileri.Com, özel izni olmadan hiç bir kurumun araştırma raporunu kendi sunucularında barındırmamaktadır. Sadece kurumların ilgili sayfasına yönlendirmektedir. Dolayısıyla çalışmayan linklerden ve yönlendirilen sayfalardaki içerikten ilgili kurum sorumludur.